Άρθρα
Σημαντικές ειδήσεις για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούν καθοδήγηση και χρηματοδότηση!
Είστε μια νεοφυής επιχείρηση που καινοτομεί σε έναν από αυτούς τους τομείς:
- Κλίμα
- Tροφή
- Παραγωγή
- Αστική κινητικότητα
Αυτή είναι η ευκαιρία σας να ενταχθείτε στο Catalyse NEB, το πρόγραμμα επιτάχυνσης του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus!
Για την έκδοση του 2025, το Catalyse NEB θα επιλέξει 12 νεοφυείς επιχειρήσεις για να λάβουν:
- Χρηματοδότηση και υποστήριξη αξίας €50.000
- Πρόσβαση σε επενδυτές.
- Καθοδήγηση από ειδικούς της βιομηχανίας.
- Εκπαίδευση για αναβάθμιση των ιδεών τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Με επικεφαλής το EIT European Institute of Innovation and Technology, σε συνεργασία με το Climate-KIC, το EIT Food, το EIT Manufacturing και το EIT Urban Mobility, αυτή η πρόσκληση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ενταχθείτε σε ένα εξαιρετικό καινοτόμο οικοσύστημα που διαμορφώνει ένα πιο πράσινο, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.
Προθεσμία υποβολής: Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 (17:00 CET)
Υποβάλλετε αίτηση εδώ:
neb.awardsplatform.com
Η έννοια της «Αναγεννητικής» Πόλης
Τι είναι οι «Αναγεννητικές» Πόλεις;
Καθώς η αστικοποίηση επιταχύνεται, η έννοια της Αστικής Αναζωογόνησης των πόλεων κερδίζει έδαφος. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πόλεις που καταναλώνουν πόρους και παράγουν απορρίμματα, οι πόλεις που αναγεννιούνται είναι σχεδιασμένες να αποκαθιστούν, να αναπληρώνουν και να ευημερούν σε αρμονία με το περιβάλλον.
Τι σημαίνει «Αναγεννητικός»;
Μια αναγεννητική πόλη αναπτύσσεται πέρα από τη βιωσιμότητα – αποκαθιστά ενεργά τα φυσικά οικοσυστήματα, βελτιώνει τους κύκλους πόρων και δημιουργεί θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία. Ενσωματώνει τη ζωή στις πόλεις με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της οικολογικής ανθεκτικότητας.
Βασικά χαρακτηριστικά των «Αναζωογονητικών Πόλεων» Αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων
Οι αναγεννητικές πόλεις δίνουν προτεραιότητα στην αποκατάσταση της φύσης, επανεισάγοντας τη βιοποικιλότητα, καθαρίζοντας ρυπασμένες περιοχές και αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών.
Βελτίωση των κύκλων πόρων
Αυτές οι πόλεις υιοθετούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, όπου τα απόβλητα γίνονται πόροι και οι πόροι επαναχρησιμοποιούνται ή αναγεννιούνται συνεχώς.
Θετικές περιβαλλοντικές επιδράσεις
Οι αναγεννητικές πόλεις επιδιώκουν ενεργά να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα, να αποκαταστήσουν τους κύκλους του νερού και να αυξήσουν τη γονιμότητα του εδάφους, πηγαίνοντας πέρα από τη μείωση της βλάβης για να δημιουργήσουν καθαρές θετικές επιπτώσεις.
Ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας
Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις, η αναγέννηση περιλαμβάνει επίσης την κοινωνική αναγέννηση, όπως η βελτίωση της δημόσιας υγείας, η δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων και η εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στους πόρους.
Δημιουργία ανθεκτικότητας μέσω οικολογικής καινοτομίας
Μια αναγεννητική πόλη ενσωματώνει στρατηγικές ανθεκτικότητας, όπως λύσεις βασισμένες στη φύση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να προσαρμοστεί στις κλιματικές προκλήσεις και να μειώσει την εξάρτηση από περιορισμένους πόρους.
Δείτε αυτούς τους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.worldfuturecouncil.org/towards-the-regenerative-city/
https://www.wired.com/story/heres-what-the-sustainable-cities-of-tomorrow-could-look-like/
Άρθρο
Το παράδειγμα της πόλης Heerlen στην Ολλανδία
Το "Canopy cover" χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την κάλυψη που παρέχεται από τα δέντρα, η οποία επηρεάζει το μικροκλίμα, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη βιοποικιλότητα στην περιοχή.
Η σκίαση είναι πράγματι ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα στις πόλεις της μεσογειακής/νότιας Ευρώπης. Με τα δέντρα να χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν και συχνά να μην επιβιώνουν τα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση, την έλλειψη νερού και τον περιορισμένο χώρο, οι κατασκευές σκίασης έρχονται στο προσκήνιο ως μία από τις πολλές λύσεις για την επιτάχυνση της εφαρμογής προγραμμάτων κλιματικής ανθεκτικότητας.
Πέρα από τις εξαιρετικές μόνιμες λύσεις, όπως το εντυπωσιακό 'δωμάτιο' στην Ολλανδία, υπάρχουν πολλές μικρής κλίμακας και ενδιάμεσες λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι να φτάσουν τα δέντρα στο επιθυμητό μέγεθος.
Η "Wisteria" (Βιστέρια) είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος – ικανός να φτάσει σε ύψος πάνω από 30 μέτρα με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.
Άρθρο
Ακούστε την κοινότητα. Ενδυναμώστε την κοινότητα.
Πόσο συχνά βλέπουμε δημόσιους χώρους να παραμένουν παραμελημένοι για χρόνια; Τι απαιτείται για να επαναφέρουμε τη ζωή σε αυτούς;
Στην περιοχή Torpignattara της Ρώμης, η τοπική κοινότητα ανάκτησε έναν αχρησιμοποίητο ακάλυπτο χώρο πάνω από ένα πάρκινγκ – και το έκαναν όλοι μαζί! Κάτοικοι, σχολεία, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και τοπικές επιτροπές συμμετείχαν στο έργο PLATEIA και μοιράστηκαν τις ιδέες και τις προτεραιότητές τους. Μέσω εργαστηρίων οραματισμού, σχεδιασμού σκέψης και συνεδρίες συν-δημιουργίας εξερεύνησαν νέους, καινοτόμους τρόπους για την αναγέννηση του δημόσιου χώρου. Περισσότερο από μια απλή ανακαίνιση ενός φυσικού χώρου, αυτό το έργο βοήθησε τα μέλη της κοινότητας να επανασυνδεθούν με τη φύση, τον πολιτισμό και την ομορφιά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε ένα καλύτερο αστικό τοπίο. Το PLATEIA σχεδιάστηκε από το Fondazione Bertugno-Moulinier σε συνεργασία με το Ecomuseo Casilino, την Αssociazione Pisacane Scuola 0-99, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Orizzontale και τον Δήμο της Ρώμης. Το έργο αποτελεί μέρος του EIT Co-create NEB, μιας πρόσκλησης για την ανάπτυξη μακροχρόνιων λύσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, σύμφωνα με το New European Bauhaus.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 of 644
- next ›