Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στις 27 Νοεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο με θέμα : «H βία κατά των γυναικών. Ένα εκτεταμένο φαινόμενο και οι αθέατες πτυχές του»., την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και η ΔΕΠΙΣ –Κηφισιάς (Δημοτική Επιτροπή Ισότητας).
Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Θωμάκος, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και στις επιπτώσεις της, ενώ εξήρε τη ΔΕΠΙΣ για τη σημαντική δράση της στα θέματα της ισότητας των δυο φύλων στο πλαίσιο του Δήμου.
Η κα Φωτεινή Βρύνα, Περιφερειακή Σύμβουλος, Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε. ( Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) αναφέρθηκε στο ιστορικό της παγκόσμιας ημέρας και στις διάφορες μορφές βίας που ασκούνται στις γυναίκες και οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στη σύντομη παρέμβασή της, η κ. Μίκα Ιωαννίδου, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (ΕΛΓ) τόνισε την αναγκαιότητα καταπολέμησης της έμφυλης βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναφέρθηκε στην κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και στο σχετικό Νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί με μεγάλη καθυστέρηση στη χώρα μας .
Η πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ κ. Ζέτη Κασιμάτη καθώς και η κ. Λάουρα Αλιπράντη, Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΙΣ που είχε και το συντονισμό, αναφέρθηκαν στη πολυπλοκότητα του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και στην ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Περνώντας στις ομιλίες οι κκ Ιωάννα Τσίγκανου και Μαρία Θανοπούλου, Διευθύντριες Ερευνών στο ΕΚΚΕ, παρουσίασαν πορίσματα πρόσφατης ποιοτικής έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών/ΕΚΚΕ με τίτλο «Ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής στο πλαίσιο των αλλαγών στην οικογένεια και στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα» σχετικά με μια νέα μορφή ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών, η οποία αν και αποτελεί εκτεταμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, εντούτοις διαφεύγει της προσοχής και ουσιαστικά παραμένει κοινωνικά αθέατη. Πρόκειται για την ψυχολογική βία την οποία υφίστανται με τη μορφή ασφυκτικών πιέσεων και βασανιστικών διλημμάτων, γυναίκες επαγγελματίες απαιτητικών επαγγελμάτων με ανήλικα παιδιά.
Η δεύτερη εισήγηση της κ. Ειρήνης Φερέτη επικεντρώθηκε στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών με ιδιαίτερη αναφορά στο Παρατηρητήριο που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (ΕΛΓ) στο ρόλο που διαδραματίζει, στη δράση και στην πρωτοπορία της καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε τις Πολιτικές και Δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στη χώρας μας για την για την πρόληψη και την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.
Η Νικολέτα Δανιά, Περιφερειακή Σύμβουλος, Υπεύθυνη Ισότητας της Περιφέρειας Αττικής αναφέρθηκε στα διάφορα Σχέδια δράσης για την ισότητα των φύλων γενικότερα καθώς και στο δίκτυο δομών που έχουν πραγματοποιηθεί.
Η Αγγελική Παπάζογλου , Ειδική Σύμβουλος, Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ΓΓΙΦ αναφέρθηκε στις δράσεις ΓΓΙΦ . Συγκεκριμένα, όπως είπε, πρόκειται για τη λειτουργία δομών πανελλαδικά και την παροχή υπηρεσιών δωρεάν όπως: Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες Φιλοξενίας, Τηλεφωνική Γραμμή SOS, 15900 .
Η συζήτηση και ο διάλογος με το κοινό που ακολούθησε φώτισαν πολλές πτυχές του φαινομένου καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 of 646
- next ›