Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 700.000 ευρώ για το Πρώτο Ψηφιακό Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στη Νέα Ερυθραία

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό 700.000€ για τον εκσυγχρονισμό και ανάδειξη της Βίλλας Κώστα ως Ψηφιακού μουσείου Μνήμης, Ιστορίας και Βιωματικής Εκπαίδευσης.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου Ψηφιακού Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης στη Νέα Ερυθραία, ένα από τα μεγαλύτερα έργα ιστορικής μικρασιατικής μνήμης, το οποίο χάρις στις προσπάθειες του Δημάρχου Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά και του Προέδρου του ΚΕΜΜΕ, Χρήστου Λούμπια γίνεται πραγματικότητα.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο σε συνδυασμό με συμπληρωματικές εργασίες που θα αναλάβει ο Δήμος μας, θα συνεχίσει μέσα από σύγχρονα μέσα την διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της ιστορίας της Μικρασιάτικης Ερυθραίας, με σκηνές από την μικρασιάτικη καταστροφή, το ταξίδι της προσφυγιάς και τη ζωή στη νέα πατρίδα,  αποδίδοντας φόρο τιμής και σεβασμό στους Μικρασιάτες της Νέας Ερυθραίας. 

Το νέο Μουσείο, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας που δημιουργήθηκε πέρυσι στο ίδιο χώρο, όπως είχε δηλώσει και ο κ. Ξυπολυτάς πρόσφατα στην κοπή πίτας της Ένωσης Μικρασιαστών Νέας Ερυθραίας  «θα καταστήσει τη Νέα Ερυθραία “κοιτίδα” πολιτισμού και μικρασιατικής μνήμης πανελλαδικής εμβέλειας». 

Πέρα όμως από την ιστορική σημασία του Πρώτου Ψηφιακού Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης , που θα καταστήσει την Νέα Ερυθραία σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και για τους πολίτες της Ελλάδας και του Εξωτερικού. 

Αξίζει να σημειωθεί δε πως η δημιουργία του Μουσείου αυτού, που θα «χτίσει» μια γέφυρα ιστορίας μεταξύ της Ερυθραίας Χερσονήσου και της Νέας Ερυθραίας, θα ξεκινήσει εντός του 2025, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων από χωριά της Μικράς Ασίας (Λυθρί, Βουρλά , Αλάτσατα, Τσεσμέ, Σιβρισάρι, Καράμπουρνα, Μελί κ.α) στη Νέα Ερυθραία, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ