Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς συμμετείχε στην επίσημη παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «SAFE.YOUth», που πραγματοποίησε σε ειδική εκδήλωση, στο Ωδείο Αθηνών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Vodafone, καθώς η εφαρμογή αποτελεί ευγενική δωρεά του Ιδρύματος προς την Ελληνική Πολιτεία.
Η νέα εφαρμογή έχει ως στόχο την ενημέρωση των παιδιών και των νέων, για την προστασία τους από διάφορες μορφές κακοποίησης, βίας και παραβατικότητας και τον εφοδιασμό τους με μία εργαλειοθήκη με σύγχρονες και εύχρηστες δυνατότητες επικοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία.
Παρουσία Υπουργών, Υφυπουργών, Βουλευτών όλων των κομμάτων, Δημάρχων, Ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, ακαδημαϊκών, μαθητών και γονέων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζοντας το ολοκληρωμένο εργαλείο πανελλαδικής εμβέλειας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η δέσμευσή μας και η υπόσχεσή μας είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί απροστάτευτο. Μέσα από τα εργαλεία τα οποία έχουμε αναπτύξει, το 10201 το πενταψήφιο νούμερο, το 100, το 112 αλλά και τώρα με αυτό το “βουβό” μέσον, που είναι το SAFE.YOUth με ένα κουμπί θα είμαστε σε λίγα λεπτά εκεί, να δίνουμε παρών για να σώζουμε ζωές και να εγγυόμαστε την ασφάλεια».
Ευχαρίστησε μάλιστα, τους συναρμόδιους Υπουργούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, τη Σοφία Ζαχαράκη (Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), τον Κυριάκο Πιερρακάκη (Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού), τον Δημήτρη Παπαστεργίου (Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και τον Άκη Σκέρτσο (Υπουργό Επικρατείας), αλλά και τον Χάρη Μπρουμίδη (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone), καθώς, όπως είπε, «δείχνει ότι η συμμετοχή όλων αυτών αποτελεί μια κυβερνητική συνεργασία μεταξύ όλων των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να καταλήξουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα»,.
Η εκδήλωση άνοιξε με τη συντονίστρια κα Δανάη Μπάρκα να συζητάει με 5 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, κάποιοι εξ΄ αυτών μάλιστα συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εφαρμογής. Οι μαθητές σημείωσαν ότι τα τελευταία χρόνια όντως υπάρχει αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων, ενώ απαντώντας σχετικά με το που οφείλεται αυτό , υπέδειξαν, μεταξύ άλλων, τα οικογενειακά προβλήματα, την μεγάλη ενασχόληση των νέων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και τη συνεχή προβολή προτύπων βίας.
Παράλληλα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Δημήτρη Μάλλιο και τον κ. Μπρουμίδη υποβάλλοντας τους ερωτήσεις.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης της βίας των ανηλίκων στην οποία έλαβαν μέρος εκτός των κ.κ. Χρυσοχοϊδη, Μάλλιου, Μπρουμίδη, Σκέρτσου, Πιερρακάκη και της κας Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου και ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς.
Από την πλευρά τους οι τρεις Δήμαρχοι, των μητροπολιτικών Δήμων, σε Κεντρικό, Νότιο και Βόρειο Τομέα Αττικής, αναφέρθηκαν στα προβλήματα παραβατικότητας που υπάρχουν στις περιοχές τους και τόνισαν ότι το ζήτημα της βίας των ανηλίκων είναι σύνθετο και προσπαθούν, μεταξύ άλλων, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που πραγματοποιούν ενημερώσεις στα σχολεία και με ειδικά προγράμματα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του.
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Ξυπολυτάς εξήρε αρχικά την εν λόγω πρωτοβουλία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έσπασε ένα ταμπού, αφού τόσα χρόνια δεν είχε τεθεί ποτέ το θέμα προστασίας των νέων από τη βία και την παραβατικότητα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές και πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη τους τελευταίους 9 μήνες, απ' όταν ανέλαβε και επίσημα τη διοίκηση η νέα δημοτική Αρχή, στις οποίες σημαντικό ρόλο έπαιξε κύριο λόγο η αλλαγή της σκέψης του Υπουργείου, ότι πλέον "οι νέοι και τα ανήλικα παιδιά χρειάζονται προστασία κατά το χρόνο της διασκέδασής τους".
«Πλέον στον Δήμο Κηφισιάς υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση στην πόλη και με Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) και ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ), παραταύτα η καταστολή δεν φτάνει, καθώς χρειάζονται και άλλες ενέργειες, σαν κι αυτές που ακούσαμε σήμερα. Σίγουρα η εφαρμογή αυτή θα βοηθήσει στην πιο άμεση προσέγγιση μιας έκτακτης ανάγκης και ίσως να αποθαρρύνει και παιδιά τα οποία έρχονται στα κέντρα των πόλεών μας για να δημιουργήσουνε πρόβλημα. Η Κηφισιά είναι μια πόλη που αποτελεί στην ουσία το Εμπορικό Κέντρο των Βορείων Προαστείων και όλη η νεολαία διασκεδάζει σε εμάς.
Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης αυτούς τους 9 μήνες έχουμε υλοποιήσει μία σειρά από άμεσες δράσεις, όπως η ίδρυση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΠΣΑ), με τη συμμετοχή γονέων, δημοτών, ψυχολόγων, εκπροσώπων της Αστυνομίας και φορέων της πόλης, ούτως ώστε να βρούμε λύση στα διάφορα προβλήματα σε επίπεδο πρόληψης, ελέγχου και μείωσης παραβατικών συμπεριφορών.
Στις 26/11 εξάλλου υπογράφουμε μνημόνιο με την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς, όπου θα γίνεται ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική σε παραβατικούς νέους και τις οικογένειές τους.
Παράλληλα το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου παρέχει συμβουλευτική σε εκπαιδευτικούς, γονείς, συλλόγους γονέων και μαθητές στα σχολεία, όταν παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα παραβατικότητας.
Επίσης έχουμε και την ιδιωτική εταιρεία security, η οποία επιτηρεί τα εμπορικά κέντρα και τους διάφορους χώρους συνάθροισης των νέων μας» τόνισε ο κ. Ξυπολυτάς που κατέληξε εκτιμώντας πως είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει και η συζήτηση των προτύπων που έχουν τα παιδιά, όχι μόνο από το διαδίκτυο, αλλά από τα βιντεοπαιχνίδια και τις τηλεοπτικές οθόνες».
Λίγα λόγια για τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή
Το SafeYOUth αποτελεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρώτο εξειδικευμένο και ηλικιακά στοχευμένο εργαλείο, ενημέρωσης, ασφάλειας και ενδυνάμωσης των νέων, που απευθύνεται, παράλληλα, σε τρεις ηλικιακές ομάδες (12-14, 15-18, 18+), καθώς και σε ολόκληρο το «οικοσύστημα» ενός ανήλικου, στους γονείς, τους δασκάλους, τους προπονητές του. Το περιεχόμενο αλλά και το ύφος της εφαρμογής προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία του χρήστη και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων ζητημάτων όπως η ενδοοικογενειακή βία, το bullying, ζητήματα ισότητας και ρατσισμού, η ασφαλής οδήγηση και η χρήση ουσιών.
Το νέο ψηφιακό εργαλείο αγγίζει όλες τις εκφάνσεις παραβατικών συμπεριφορών από και προς ανηλίκους, καθώς και των ανηλίκων μεταξύ τους, και έχει πολλαπλή αποστολή: να ενημερώνει υπεύθυνα και εμπεριστατωμένα για επικίνδυνες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθούν οι νέοι και να συμβάλλει στην προστασία τους από αυτές, να παρέχει αμεσότητα στην επικοινωνία με την Ελληνική Αστυνομία μέσα από 4 λειτουργίες:
-Απευθείας σύνδεση με την τηλεφωνική γραμμή "10201" για ενημέρωση ή καταγγελία
-Ηλεκτρονική υπηρεσία για την υποβολή ανώνυμων ή επώνυμων αναφορών στο gov.gr, με εύκολο και γρήγορο τρόπο
-Σύνδεση με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης "100" για άμεση βοήθεια
-Emergency Button για σιωπηλή και άμεση επικοινωνία με την Άμεση Δράση σε περίπτωση κατάστασης απειλής ή κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του ανήλικου. Άμεσα θα ενημερωθεί η Αστυνομία, προκειμένου να στείλει δυνάμεις στο σημείο, καθώς η εφαρμογή λειτουργεί με γεωεντοπισμό. Σημειώνεται πως το emergency button θα είναι διαθέσιμο μόνο στους ανήλικους που θα εγγραφούν στην εφαρμογή.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 of 645
- next ›