Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Εκάλης – Νέας Ερυθραίας Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου π. Αθανάσιου Ντέτσικα, η δοξολογία για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στο Μνημείο Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας, στην ομώνυμη πλατεία, που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε) και η «Ένωση Μικρασιατών Ν Ερυθραίας».
Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας κ. Δημήτρης Ανδρεαδάκης, η Πρόεδρος της «Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας» κα Κατερίνα Μουστάκη και ο επίτιμος Πρόεδρο Κ. Κυριάκος Μαρτάκης, ο Πρόεδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε και Εντεταλμένος Σύμβουλος Κ.Ε.Μ.Μ.Ε και ΚΕΠ Υγείας κ. Χρήστος Λούμπιας, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες» κα Στέλλα Βογιατζή, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Αγ. Ματρώνας «Λυθρίου» κα Ευαγγελία Νίκου, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Αλατσατιανών «Τα Εισόδια της Θεοτόκου» Νέας Ερυθραίας κα Αντωνία Μπομπάκου, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Θεάτρου Νέας Ερυθραίας κ. Νίκος Αναγνώστου, η Πρόεδρος του Πανερυθραϊκού Αθλητικού Συλλόγου κα Σαμπρίνα Τσάκωνα Τβισς & ο Πρόεδρος του Πανερυθραϊκού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου κ. Τόνυ Αχαρονιάν, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου ΑΜΕΣ κ. Σταύρος Παναγιωτίδης και το 1ο Σύστημα Προκόπων Νέας Ερυθραίας.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου «Ανδρέας Κατεβαίνης», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Χίου. Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αλλοτινές Πατρίδες (8-15/9)» ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό κέρασμα από την Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας.
Παρευρέθηκαν ακόμη η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, κα Λίλα Παπαδημητρίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Μελετών, κ. Γιάννης Διονυσιώτης, η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κα Λίλα Δραγώνα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Συνεργείων & Τεχνικών Έργων κ. Στάθης Κύρλος, η Δημοτική Σύμβουλος, κα Αγγελική Βαλασοπούλου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ύδρευσης & ΚΑΠΗ Ν. Ερυθραίας, κ. Αντώνης Μπιτσάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας» κ. Γιώργος Θωμάκος, η Δημοτική Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα», Αγγελική Παπάζογλου η Δημοτική Σύμβουλος κα Ανατολή Ζαρωτιάδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Γιώργος Σκορδίλης και η υπάλληλος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε., κα Μαρυσία Κακαβούλη.
Ομιλίες
Στην ομιλία που εκφώνησε ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς εντός του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν στα χώματα της Μικράς Ασίας, αλλά και όσοι έφτασαν εδώ ζωντανοί και κατατρεγμένοι. Δεν είναι μια εκδήλωση, που επαναλαμβάνεται τυπικά κάθε χρόνο αυτές τις μέρες. Είναι μια εβδομάδα αφιερωμένη στη Μικρά Ασία…
Επέτειος θλιβερή, που ακόμη ζητάμε απαντήσεις.
Η ιστορία είναι γνωστή… Αντιπαλότητα, πολιτικά πάθη και διχόνοιες που οδήγησαν στον διχασμό του ελληνικού λαού, αυτή την κατάρα! Και φτάσαμε στη Μικρασιατική καταστροφή. Χάθηκε μία πατρίδα αιώνων…
Κι έτσι με πύρινα γράμματα γράφτηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας τούτοι οι αριθμοί: 70.000 νεκροί, 1.500.000 εκ. πρόσφυγες!
Εμείς οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ούτε στιγμή την ιστορία αιώνων της Μικράς Ασίας. Στα χώματά της γεννήθηκαν ποιητές, γλύπτες φιλόσοφοι και διάσημοι δημιουργοί. Όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά η παράδοση συνεχίστηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Σμύρνη, Αλάτσατα, Βουρλά, Λυθρί, Σιβρισάρι, Τσεσμές, Ερυθραία, δεν σας ξεχνάμε!
Του χρόνου κλείνουμε τα 100 χρόνια ίδρυσης της Νέας Ερυθραίας. Στεκόμαστε σήμερα εδώ, δεν ξεχνάμε.
Ο Σύλλογος Μικρασιατών το απόγευμα ιδρύει ένα μουσείο μνήμης, του χρόνου πρώτα ο θεός, ο Δήμος μας ιδρύει το πρώτο ψηφιακό μουσείο Μικρασιάτικης μνήμης. Μαζί θυμόμαστε, μαζί πολεμάμε.
Αιωνία η μνήμη…»
Ο Πρόεδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε και Εντεταλμένος Σύμβουλος Κ.Ε.Μ.Μ.Ε και ΚΕΠ Υγείας κ. Χρήστος Λούμπιας στην ομιλία του μπροστά στο Μνημείο Μικρασιατών, αφού διάβασε πρώτα στίχους από το ποίημα της εικονογράφου και ποιήτριας κας Μαρίας Καρδαρά με τίτλο «Σμύρνη Σεπτέμβρης 1922», τόνισε: «Με βαθιά ευγνωμοσύνη και σεβασμό, καταθέτω αυτό το στεφάνι εις μνήμη σας. Δεν ξεχνάμε τις θυσίες σας, τις ρίζες μας και τη δύναμη που μας κληροδοτήσατε. Η μνήμη σας θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές μας, φάρος που θα μας οδηγεί σε κάθε μας βήμα. Σας ευχαριστούμε».
Συγκινημένη εξάλλου η Πρόεδρος της «Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας» κα Κατερίνα Μουστάκη είπε: «Μνήμη του λαού μου, σε λένε Μικρά Ασία»
Σήμερα, αναβαπτιζόμαστε στα νάματα και το μύρο της μικρασιατικής γης! Για να μην ξεχάσουμε.
Σήμερα θρηνούμε!
Θρηνούμε τον χαμό σας
Θρηνούμε τον χαμό των πατρίδων της Μικράς Ασίας.
Θάψατε τα όνειρα και τις ελπίδες σας, βρεθήκατε σε «άξενο τόπο» κατατρεγμένοι, ορφανοί και ανεπιθύμητοι!
Και τα παιδιά ξαφνικά ωρίμασαν και οι νέοι γέρασαν πρόωρα, μέσα στα βάσανα και τις ευθύνες, όμως κανείς δεν λύγισε!
Επειδή «τα φρικτά σηκώνει η γης και η ψυχή τα φρικτότερα», για να τα καταφέρετε, συμβιβαστήκατε με την πίκρα!
Ο χρόνος που πέρασε δεν έφερε την λήθη, απλά άμβλυνε τον πόνο. Για πολλά χρόνια, δεν μιλούσατε για τα όσα περάσατε, ΔΕΝ αντέχατε να ξαναζήσετε αυτές τις μαύρες μέρες.
Ήταν για σας, σαν μια παλιά πληγή που την αγγίζεις από συνήθεια για να διαπιστώσεις, τελικά, ότι υπάρχει ακόμα.
Αργότερα, πολύ αργότερα, και επειδή τα παιδιά και τα εγγόνια σας, ζητούσαν να μάθουν την αλήθεια από τα δικά σας χείλη, όπως εσείς τα ζήσατε, αρχίσατε σιγά σιγά να διηγείστε την ιστορία σας, ανακατεμένη, με δάκρυα, κατάρες και ευχές.
Ζήσατε με υπομονή και αγάπη!
Ο πόνος του γείτονα ήταν και δικός σας πόνος, και η χαρά του και χαρά σας! Τιμούσατε ο ένας τον άλλον!
Έτσι πορευθήκατε όλοι μαζί, μια γροθιά και τα καταφέρατε.
Δεν ξεχνάμε τα όσα περάσατε και που τελείωσαν μόνο όταν ο θάνατος τα πήρε μαζί του. Άγιασε το χώμα που σας σκέπασε! Αιώνια η μνήμη σας!
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 of 645
- next ›