Η ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΥΤΖΑΚΗ, Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, μας παρουσιάζει το θέμα:
« Ιστορίες για τον Ελληνικό Παραδοσιακό χορό »
Επιμέλεια κύκλου, ΕΙΡ.ΠΕΠΠΑ-ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Λίγα λόγια για το θέμα από την ομιλήτρια:
« Η συστηματική ενασχόληση των ανθρωπολόγων με τη θεματική του χορού είναι σχετικά πρόσφατη. Ακόμα και όταν έχουμε αναφορές σε αυτήν τη διάσταση, σε κλασικά ανθρωπολογικά κείμενα από την εποχή των εξελικτιστών και μετά, είναι μερικές και περιφερειακές. Πρόκειται δηλαδή για μια καθυστέρηση της ανάπτυξης του αντικειμένου που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Ένας από τους λόγους αυτούς ήταν το γεγονός ότι αρχικά ο χορός στο χώρο της δυτικής διανόησης αντιμετωπιζόταν ως δραστηριότητα που δεν εμπίπτει στον τομέα της παραγωγικότητας και επομένως βρίσκεται στη σφαίρα του πάρεργου και του ελεύθερου χρόνου. Άρα στερείται βασικών συνιστωσών που τον καθιστούν αντικείμενο άξιο μελέτης, εφόσον δεν συνδέεται με οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς δραστηριότητας. Επιπλέον, οι διανοούμενοι, που ήταν συνήθως άντρες, απέφευγαν την ενασχόληση με το χορό, επειδή θεωρούσαν ότι ήταν μια δραστηριότητα που προσιδίαζε περισσότερο στις γυναίκες. Ας σημειωθεί ότι ακόμα και μέσα στον ίδιο το χώρο των επιστημόνων παραδοσιακά διδόταν προτεραιότητα σε υλιστικούς και λεκτικούς τρόπους κοινωνικής οργάνωσης ή σε θρησκευτικά τελετουργικά.
Ακριβώς αυτή η σχέση του χορού με τη σφαίρα της τελετουργίας που είναι και η συχνότερη στις παραδοσιακές κοινωνίες, πολλώ μάλλον της ελληνικής κοινωνίας, είναι το έναυσμα της σημερινής παρουσίασης σε μια προσπάθεια μιας συστηματικότερης αναφοράς στο αντικείμενο. Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από παραδείγματά που προέρχονται από τη βιβλιογραφία αλλά και από τις προσωπικές μου έρευνες ».
Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς
Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, Μαρία - Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 of 640
- next ›