6 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΕΜΜΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Με ιδιαίτερη επιτυχία και ζωηρό ενδιαφέρον από το κοινό άνοιξε τις εργασίες του, το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο ΚΕΜΜΕ του Δήμου Κηφισιάς με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στο Domotel Kastri.
Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε η πρόεδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. Έφη Κούτση, η οποία στον χαιρετισμό της τόνισε πως Η Ιστορία διδάσκει. Ευχαρίστησε τους συνεργάτες της που κουράστηκαν και μόχθησαν για το Συμπόσιο και ιδιαίτερα τον κ. Παναγή Καλαντζή στυλοβάτη και οραματιστή της προσπάθειας.
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος επεσήμανε ότι το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων στον Δήμο Κηφισιάς. "Στη Νέα Ερυθραία, διασώζουμε, αναδεικνύουμε και διαδίδουμε την αθάνατη πολιτιστική κληρονομιά από γενιά σε γενιά. Οι εκδηλώσεις μας δεν διέπονται από ένα κοινότυπο επετειακό περιεχόμενο αλλά από μια επιμονή στη σφυρηλάτηση μιας ενεργητικής μνήμης". Ευχαρίστησε επίσης τους επίλεκτους ομιλητές, τους δημοσιογράφους που συντονίσουν τις θεματικές ενότητες του Συμποσίου, το ξενοδοχείο που φιλοξενεί την εκδήλωση και τον χορηγό επικοινωνίας: εφημερίδα «Καθημερινή». Συνεχάρη την Πρόεδρο του ΚΕΜΜΕ, κα Έφη Κούτση, το Δ.Σ. του ΚΕΜΜΕ, την επιστημονική επιτροπή και τον Παναγή Καλαντζή για την προετοιμασία του Συμποσίου.Κλείνοντας τόνισε: «Εμείς τιμούμε την αιματηρή επέτειο με σεβασμό και εκδηλώσεις μνήμης από την άλλη πλευρά του Αιγαίου διαπιστώνουμε ότι οι ανάλογες εκδηλώσεις είναι προκλητικές φιέστες μίσους και παράλογων προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε με έργα ειρήνης και πολιτισμού και φυσικά ενισχύοντας διαρκώς την αποτρεπτική μας δύναμη».
Ο Αρχιμανδρίτης Π. Αθανάσιος Ντέτσικας μετέφερε τις πατρικές ευλογίες για επιτυχία και επίτευξη του σκοπού του Συμποσίου του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου.
Ο κ. Παναγής Καλαντζής, μετέφερε το μήνυμα της Επίτιμης Πρόεδρου του Συμποσίου κας Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ.
Κατά τη διάρκεια της Α' ενότητας "Εθνικός Διχασμός & Διεθνές Περιβάλλον", ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Σπύρος Πλουμίδης χαρακτήρισε “terra incognita” τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας μέχρι και το 1914 στην εισήγησή του για τους φορείς που συνέβαλαν στην πνευματική επαφή του με τον Ελληνισμό της «μητροπολιτικής» Ελλάδας.
Ο Πρέσβυς επί τιμή και Μέγας Ρήτωρ του Οικομενικού Πατριαρχείου, Αλέξης Αλεξανδρής, επεσήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Κρατικού Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού στην ομιλία του για την απογραφή του 1910-1912 και για την καταγραφή των προσφύγων στην Ελλάδα του 1928.
Τον ρόλο και τα κίνητρα των Μεγάλων Δυνάμεων στη διαμόρφωση της «Μικρασιατικής πολιτικής» της Ελλάδας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως και τη Μικρασιατική Καταστροφή εξήγησε ο Βρετανός Ακαδημαϊκός και Διπλωμάτης, Sir Michael Llewellyn-Smith.
Σε ρόλο συντονιστή ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.
Με την περιγραφή της αλληλουχίας των γεγονότων την περίοδο Μάιος 1919- Νοέμβριος 1920 συνεχίστηκε η ομότιτλη δεύτερη ενότητα του Συμποσίου.
Ο μαθηματικός και ιστορικός, Βλάσης Αγτζίδης, ανέλυσε τους συσχετισμούς εξουσίας, τα γεωπολιτικά παιχνίδια, τον εξωτερικό παράγοντα και τις «μεταβλητές» εκείνες που οδήγησαν «με μαθηματική ακρίβεια» στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Πώς και γιατί άλλαξε η στάση των συμμάχων της «Αντάντ» απέναντι στην Ελλάδα από την αρχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας το 1919 μέχρι και την Καταστροφή του 1922; Ποιος ο ρόλος τους στις Εκλογές του 1920; Σε αυτά και πολλά ακόμη κρίσιμα ερωτήματα απάντησε ο Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Μανόλης Κούμας.
Για την καθημερινότητα των Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό Μέτωπο, όπως αυτή κατεγράφη από τις στρατιωτικές εφημερίδες της εποχής μέχρι και την τελευταία ημέρα της εκστρατείας, μίλησε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.
Το συντονισμό του πάνελ είχε ο Παύλος Τσίμας.
Στα πολιτικά δεδομένα σε Ελλάδα και Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι και την αποβίβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη, στην αναζωπύρωση του Τουρκικού εθνικισμού, την ενορχήστρωση της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους, την Συνθήκη των Σεβρών και την πολιτική Βενιζέλου αναφέρθηκε εκτενώς στο Β΄μέρος της ενότητας ο προσκεκλημένος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου και Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος κλείνοντας τα γεγονότα της περιόδου του Μαΐου 1919-Νοεμβρίου 1920.
Με την προβολή του ντοκυμαντέρ "Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922" της Μαρίας Ηλιού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Α' μέρας του Συμποσίου.
Την πρώτη ημέρα των εργασιών παρακολούθησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας Μιχάλης Καυγαλάκης ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιώργος Σκορδίλης, ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγγελική Παπάζογλου, Σάντυ Πατρινού, Γιάννης Διονυσιώτης και Δημήτρης Ανδρεαδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιάννης Κεχρής, η Κοινοτική Σύμβουλος Ράνια Ντάλλη, η Αντιπρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Κατερίνα Μουστάκη και μέλη του ΔΣ του ΚΕΜΜΕ κ.α.
Δείτε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του Συμποσίου: https://www.kemme-symposium2022.gr/
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 από 645
- επόμενη ›