Συνέντευξη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρής Ενέργειας
Με τον κ. Δημήτρη Κόλλια, Σύμβουλο Ενεργειακής Μετάβασης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε που είστε σήμερα μαζί μας για να μιλήσουμε για την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρής Ενέργειας. Ας ξεκινήσουμε με κάτι γενικό. Ποια είναι η σημασία της καθαρής ενέργειας για το μέλλον του πλανήτη;
Δ.Κ.: Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η καθαρή ενέργεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της βιώσιμης ανάπτυξης. Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές, όπως ο ήλιος, ο άνεμος και η γεωθερμία, μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση που είναι υπαίτια για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, μειώνει την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και δημιουργεί νέες καλές θέσεις εργασίας.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην υιοθέτηση της καθαρής ενέργειας, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα;
Δ.Κ: Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε δει εντυπωσιακή πρόοδο. Το κόστος των εφαρμογών αξιοποίησης ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά, κάνοντας αυτές τις τεχνολογίες πιο προσιτές από ποτέ. Πολλές χώρες έχουν επενδύσει σε μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν πλέον την κύρια επιλογή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Παλιά αναφερόμασταν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατονομάζοντάς τες ως εναλλακτικές αλλά πλέον έχουν όλοι αντιληφθεί ότι είναι η μόνη μας εναλλακτική! Απόλυτη επιλογή για ένα καλύτερο περιβάλλον, και ασφαλή επένδυση μιας και είναι απολύτως προσδιορισμένη η αρχική επένδυση όπως και το κόστος λειτουργίας για αρκετά χρόνια.
Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, και η πατρίδα μας συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων έχει πολλαπλασιαστεί, και το ποσοστό της ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα μας ξεπερνάει πλέον το 45%. Αξιοποιούμε με γενναία και τολμηρά βήματα πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας όπως είναι ο ήλιος και ο άνεμος. Εξελίσσουμε παράλληλα, κυρίως στην αποθήκευση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν εμπόδια στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια; Αν ναι, ποια είναι αυτά και πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε;
Δ.Κ: Σε κάθε μετάβαση υπάρχουν εμπόδια, όλοι αντιλαμβάνονται την απόλυτη ανάγκη για αλλαγή αλλά παράλληλα δυσκολεύονται να αλλάξουν. Η πράσινη μετάβαση απαιτεί αλλαγή αντίληψης, αλλαγή στη συμπεριφορά μας απέναντι στη χρήση ενέργειας και φυσικών πόρων, σημαντικές επενδύσεις και τεχνολογική αναβάθμιση.
Επιπλέον, οι τοπικές κοινωνίες συχνά αντιδρούν λόγω έλλειψης πληροφόρησης ή φόβων για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως στην περίπτωση των αιολικών πάρκων.
Για να τα ξεπεράσουμε, χρειάζεται να επενδύσουμε σε εκπαίδευση, να ενισχύσουμε τις υποδομές και να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή έργων. Φέτος είδαμε την κορύφωση, μέχρι τώρα, των fake news, μάλλον πρέπει μαζί με την ανθεκτικότητα στην αυξανόμενη ζέστη να αναπτύξουμε και ανθεκτικότητα στους πάσης φύσεως μη ειδικούς που εκμεταλλεύονται τα νέα εργαλεία επικοινωνίας.
Δημοσιογράφος: Πώς μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν στη στροφή προς την καθαρή ενέργεια;
Δ.Κ.: Οι πολίτες έχουν κρίσιμο ρόλο. Μπορούν να πιστέψουν στην ανάγκη της ενεργειακής μετάβασης, να αγωνιστούν και οι ίδιοι να γίνουν μέρος της αλλαγής που θέλουν για τον κόσμο μας. Μπορούν να επενδύσουν σε καθαρές λύσεις, όπως φωτοβολταϊκά στις κατοικίες τους, εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μέσα από ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και την ανάπτυξη της συνειδητής χρήσης των πόρων. Διαρκώς προκηρύσσονται νέα προγράμματα επιδοτήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση, εξηλεκτρισμό και αυτοπαραγωγή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ενθουσιώδης αποχή τους δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Πολύ σημαντικό είναι και να ασκούν πίεση στις δημοτικές αρχές, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις για την εφαρμογή φιλόδοξων πολιτικών καθαρής ενέργειας.
Δημοσιογράφος: Ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει ένας Δήμος για να κινητοποιήσει τους δημότες του στη χρήση καθαρής ενέργειας;
Δ.Κ.: Ένας Δήμος μπορεί να αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνει τη χρήση καθαρής ενέργειας. Κάποιες από αυτές είναι: Ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών με βιωματικότητα, εξαιρετικό παράδειγμα ήταν η διοργάνωση από τον Δήμο Κηφισιάς του Kifissia Summit πριν από έναν μήνα, στο οποίο η πάνδημη συμμετοχή ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. Ο Δήμος πρέπει να δώσει πρώτος το καλό παράδειγμα της ενεργειακής εξοικονόμησης στις εγκαταστάσεις του, της αξιοποίησης των ΑΠΕ, του εξηλεκτρισμού, της υιοθέτησης πράσινων πολιτικών μετακίνησης, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Θα μπορούσε να οργανώσει ένα Γραφείο Ενεργειακής Συμβουλευτικής, φυσικό αλλά και ψηφιακό, να δικτυώσει τους επαγγελματίες που εδρεύουν στον Δήμο με όλους τους δημότες που ζητούν συμβουλές ή και ενεργειακή αναβάθμιση.
Δημοσιογράφος: Κλείνοντας, τι θα είχατε να ευχηθείτε για το 2025;
Δ.Κ: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά μέχρι τώρα, και όπως λένε οι ειδικοί μάλλον η ψυχρότερη του μέλλοντός μας… Απευθυνόμενος στο 2025 θα ήθελα να το παρακαλέσω να … be cool και εμείς όλοι να κάνουμε το καλύτερο που δε μπορέσαμε στο παρελθόν αλλά πρέπει να το μπορέσουμε στο παρόν!
Βιογραφικό:
Διευθυντικό στέλεχος Ανάπτυξης, Ωρίμανσης και Υλοποίησης Καινοτόμων Έργων Ενεργειακής Μετάβασης. Σύμβουλος Υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Σύμβουλος και στρατηγικός εταίρος που θέτει τα θεμέλια και προωθεί την ωρίμανση ενεργειακών έργων με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Εμπειρία στην εισαγωγή πρωτοποριακών «ευφυών λύσεων ενέργειας» σε κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), ενθαρρύνοντας την τεχνολογική καινοτομία και την «πράσινη μετάβαση». Διασφάλιση της πλήρους συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων μερών ενός ενεργειακού έργου ως παράγοντας επιρροής, με ρόλο χάραξης στρατηγικών ανάπτυξης και ένα ευρύ δίκτυο σημαντικών επαφών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επικέντρωση των πόρων και των ενεργειών με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων, μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία συνεργιών, συμπράξεων, μνημονίων συνεργασίας και υλοποίησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με δημόσιους φορείς, Μ.Κ.Ο. και τμήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μεγάλων εταιρειών. Δημιουργία και ανάπτυξη ομάδων για την προώθηση της βιωσιμότητας. Συμμετοχή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση.
https://gr.linkedin.com/in/dimitris-kollias-1557363a
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 από 647
- επόμενη ›