
Συνέντευξη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων
με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση και κάτοχο της έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία στο ΕΜΠ, Αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων , Ενέργειας και Υδάτων (PAAEY) και Πρόεδρο του θεματικού κλάδου των Αποβλήτων.
Δημοσιογράφος : Για κάποιον που δεν γνωρίζει, τι σημαίνει η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων και ποια είναι η σημασία της για την Ελλάδα ;
Κ.Α : Η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ για να αναδείξει τη σημασία της μείωσης των αποβλήτων και της προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Στην Ελλάδα, αποτελεί μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πρόοδο μας στη διαχείριση αποβλήτων και να ενισχύσουμε δράσεις που μειώνουν τα απόβλητα και προωθούν τη βιωσιμότητα.
Δημοσιογράφος : Ποιές είναι οι κύριες προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαχείριση αποβλήτων σήμερα ;
Κ.Α. : Η χώρα μας βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης των βασικών της υποδομών αναφορικά με την Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Είναι σημαντικό σε αυτή την φάση, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συμπλήρωσης των υποδομών με την κατασκευή αναβαθμισμένων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) και Μονάδων Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ).
Άλλη μια πρόσκληση, αφορά την ανάγκη βελτίωσης των ποσοστών ανακύκλωσης , τα οποία είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό οι Δήμοι μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο, ενισχύοντας το Δίκτυο Χωριστής Συλλογής για τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ανάμεσα σε άλλα, οι Δήμοι μπορούν, να οργανώνουν «Δράσεις Ανακύκλωσης» όπου μέσω εκστρατειών ενημέρωσης θα προάγονται οι αρχές της πρόληψης και της επαναχρησιμοποίησης στους δημότες.
Άλλες σημαντικές προσκλήσεις περιλαμβάνουν την αύξηση χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων προς περαιτέρω επεξεργασία στις ΜΑΑ για την παραγωγή κυρίως προϊόντων «Ανακύκλωσης» (π.χ. υψηλής ποιότητας κομπόστ) και δευτερευόντων υλικών ανάκτησης (π.χ. εναλλακτικά καύσιμα).
Δημοσιογράφος : Αναφορικά με την διαχείριση αποβλήτων, ποιος είναι ο ρόλος της PAAEY και πώς συμβάλλει η Αρχή στην μετάβαση προς μηδενικά απόβλητα.
Κ.Α. : Η PAAEY διαδραματίζει ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο στη διαχείριση αποβλήτων στη χώρα μας διασφαλίζοντας τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας, την ορθολογική λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών. Στόχος μας είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας μέσω ελέγχων, πιστοποιήσεων και στρατηγικών που ενισχύουν την ορθολογική διαχείριση και κατά συνέπεια την μείωση των αποβλήτων.
Δημοσιογράφος : Ποια είναι κατά την γνώμη σας μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προώθηση της ανακύκλωσης;
Κ.Α : Για την αποτελεσματική προώθηση της ανακύκλωσης, πρέπει να κινηθούμε σε τέσσερις βασικούς άξονες. Πρώτον, η εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω» θα δώσει κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν τα απορρίμματα τους, μέσω ανταποδοτικών οφελών. Δεύτερον, η ορθολογική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων με την καθιέρωση του καφέ κάδου είναι απαραίτητη , ώστε τα οργανικά υπολείμματα να μην καταλήγουν σε ΧΥΤΥ αλλά να αξιοποιούνται για κομποστοποίηση ή για την ενεργειακή αξιοποίηση. Τρίτον, η διαλογή στην πηγή πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη με ξεχωριστή συλλογή για το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί και τα μέταλλα, ενώ σύγχρονες τεχνολογίες, όπως οι έξυπνοι κάδοι και τα αυτοματοποιημένα συστήματα συλλογής και διαχείρισης, μπορούν να συμβάλλον αποτελεσματικά στην βελτίωση της αποδοτικότητας των σχετικών συστημάτων.
Τέλος , είναι καθοριστική η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών από τα σχολεία μέχρι τις επιχειρήσεις , ώστε η ανακύκλωση να γίνει τρόπος ζωής και κομμάτι της καθημερινότητας μας.
Δημοσιογράφος : Ποιος είναι ο ρόλος των Δήμων και των πολιτών στη μείωση των αποβλήτων ;
Κ.Α : Οι Δήμοι έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των αποβλήτων μέσω των αρμοδιοτήτων τους για την συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση. Όμως χωρίς την ουσιαστική συμβολή των πολιτών για την μείωση , επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των υλικών τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πολιτικών και των τιθέμενων στόχων.
Δημοσιογράφος : Πως συνδέεται η αρχή “Ο Ρυπαίνων Πληρώνει” με την στρατηγική για μηδενικά απόβλητα;
Κ.Α : Η αρχή “Ο Ρυπαινων πληρώνει” και η στρατηγική για μηδενικά απόβλητα είναι απόλυτα συνδεδεμένες. Όταν κάποιος παράγει απόβλητα και ξέρει ότι θα πληρώσει γι’αυτό, είτε ως επιχείρηση είτε ως πολίτης ,αρχίζει να σκέφτεται πιο σοβαρά πως μπορεί να τα μειώσει, να τα επαναχρησιμοποιήσει ή να τα ανακυκλώσει. Με αυτόν τον τρόπο, η ευθύνη μεταφέρεται εκεί που πραγματικά ανήκει – σε όσους παράγουν τα απορρίμματα – αντί να επιβαρύνεται το κοινωνικό σύνολο. Αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για πιο καθαρές παραγωγικές διαδικασίες, πιο υπεύθυνη κατανάλωση και πιο έξυπνες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων. Άλλωστε το να φτάσουμε σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων δεν σημαίνει απλώς να βρίσκουμε καλυτέρους τρόπους να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας , αλλά να τα αποφεύγουμε εξ αρχής – και η οικονομική επιβάρυνση του ρυπαίνοντα είναι ένας πολύ δυνατός μηχανισμός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση.
Δημοσιογράφος : Πως μπορούν οι πολίτες να υποστηρίξουν τη σωστή διαχείριση των βιοαποβλήτων στην καθημερινότητα τους ;
Κ.Α : Αρχικά, ας ορίσουμε τι είναι τα βιοαπόβλητα : Ως βιοαπόβλητα, θεωρούνται κάθε είδους φυσικά απόβλητα , που προέρχονται από φυτά, τρόφιμα και ζωντανούς οργανισμούς. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν κατά προσέγγιση το 35% των συνολικών παραγόμενων δημοτικών αποβλήτων, συνεπώς η αποτελεσματική διαχείριση τους μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πολίτες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή ξεκινώντας με τον διαχωρισμό των βιοπαποβλήτων στην κουζίνα τους. Ο καθένας , πρέπει να κατανοήσει ότι η συμβολή του είναι ουσιαστική και ότι έχει προσωπική ευθύνη καθώς αποτελεί μέρος της λύσης .
Η σωστή διαχείριση των βιοαποβλήτων ξεκινά από την ευθύνη του καθενός μας και τη συνειδητοποίηση ότι οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Οι πολίτες μπορούν να υποστηρίξουν τη σωστή διαχείριση των βιοαποβλήτων διαχωρίζοντας τα οργανικά απόβλητα στην κουζίνα τους και απορρίπτοντας τα στον καφέ κάδο. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του συστήματος διαχείρισης βιοαποβλήτων. Αν ο καθένας αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τα απόβλητα που καταλήγουν στους χώρους ταφής και να συμβάλλουμε σε μία βιώσιμη και καθαρή πόλη.
Βιογραφικό :
Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι Καθηγητής και Κάτοχος της έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και την Κυκλική Καινοτομία στο ΕΜΠ και Kαθηγητής στο ATHENS MBA (ΕΜΠ – ΟΠΑ) (1997 έως σήμερα) . Είναι συντονιστής της «Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών
Παράλληλα ήταν επισκέπτης Καθηγητής στο Imperial College - University of London και επιστημονικός συνεργάτης στο Earth Engineering Center του Πανεπιστημίου Columbia - USA.
Είναι Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων - ΡΑΑΕΥ και Πρόεδρος του θεματικού κλάδου των Αποβλήτων.
Υπήρξε Γενικός Γραμματέας Δασών από τον 2/2022 ως τον 7/2023 και προηγουμένως Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας από τον 7/2019.
Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός (Πολυτεχνείο Ααχεν- Γερμανίας) με MSc in Management Science από το Imperial College και Phd απο το ΕΜΠ.
Ήταν Σύμβουλος Περιβάλλοντος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και νύν Πρωθυπουργού.
Υπήρξε σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, και της μετα-Ολυμπιακής χρήσης τους.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Διοίκησης Παραγωγής και Υπηρεσιών της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Υπήρξε Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), Πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), Πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων - μέλος του παγκόσμιου δικτύου που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Columbia - USA και μέλος των Επιτροπών Αξιολόγησης Επενδυτικών και Ενεργειακών Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (ΟΕΚ) και Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικών ΕταιρειώνΈχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία (ως συντονιστής ή μέλος ομάδας έργου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων.
Υπήρξε συν-ιδρυτής και κύριος οργανωτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας (45.000 εθελοντές) LETS DO IT GREECE όπου καθαρίζεται όλη ή χώρα μέσα σε μια μέρα με συμβολικό χαρακτήρα στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας LETS DO IT WORLD
Έχει οργανώσει 14 Διεθνή Συνέδρια και έχει συγγράψει βιβλία και πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά Διεθνών συνέδριων, ενώ συντόνισε μεγάλο αριθμό εθνικών και διεθνών ερευνητικών έργων.
Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Imperial College Alumni Association of Greece
https://www.linkedin.com/in/arvis/?originalSubdomain=gr

Συνέντευξη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρής Ενέργειας
Με τον κ. Δημήτρη Κόλλια, Σύμβουλο Ενεργειακής Μετάβασης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε που είστε σήμερα μαζί μας για να μιλήσουμε για την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρής Ενέργειας. Ας ξεκινήσουμε με κάτι γενικό. Ποια είναι η σημασία της καθαρής ενέργειας για το μέλλον του πλανήτη;
Δ.Κ.: Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η καθαρή ενέργεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της βιώσιμης ανάπτυξης. Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές, όπως ο ήλιος, ο άνεμος και η γεωθερμία, μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση που είναι υπαίτια για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, μειώνει την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και δημιουργεί νέες καλές θέσεις εργασίας.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην υιοθέτηση της καθαρής ενέργειας, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα;
Δ.Κ: Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε δει εντυπωσιακή πρόοδο. Το κόστος των εφαρμογών αξιοποίησης ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά, κάνοντας αυτές τις τεχνολογίες πιο προσιτές από ποτέ. Πολλές χώρες έχουν επενδύσει σε μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν πλέον την κύρια επιλογή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Παλιά αναφερόμασταν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατονομάζοντάς τες ως εναλλακτικές αλλά πλέον έχουν όλοι αντιληφθεί ότι είναι η μόνη μας εναλλακτική! Απόλυτη επιλογή για ένα καλύτερο περιβάλλον, και ασφαλή επένδυση μιας και είναι απολύτως προσδιορισμένη η αρχική επένδυση όπως και το κόστος λειτουργίας για αρκετά χρόνια.
Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, και η πατρίδα μας συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων έχει πολλαπλασιαστεί, και το ποσοστό της ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα μας ξεπερνάει πλέον το 45%. Αξιοποιούμε με γενναία και τολμηρά βήματα πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας όπως είναι ο ήλιος και ο άνεμος. Εξελίσσουμε παράλληλα, κυρίως στην αποθήκευση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν εμπόδια στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια; Αν ναι, ποια είναι αυτά και πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε;
Δ.Κ: Σε κάθε μετάβαση υπάρχουν εμπόδια, όλοι αντιλαμβάνονται την απόλυτη ανάγκη για αλλαγή αλλά παράλληλα δυσκολεύονται να αλλάξουν. Η πράσινη μετάβαση απαιτεί αλλαγή αντίληψης, αλλαγή στη συμπεριφορά μας απέναντι στη χρήση ενέργειας και φυσικών πόρων, σημαντικές επενδύσεις και τεχνολογική αναβάθμιση.
Επιπλέον, οι τοπικές κοινωνίες συχνά αντιδρούν λόγω έλλειψης πληροφόρησης ή φόβων για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως στην περίπτωση των αιολικών πάρκων.
Για να τα ξεπεράσουμε, χρειάζεται να επενδύσουμε σε εκπαίδευση, να ενισχύσουμε τις υποδομές και να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή έργων. Φέτος είδαμε την κορύφωση, μέχρι τώρα, των fake news, μάλλον πρέπει μαζί με την ανθεκτικότητα στην αυξανόμενη ζέστη να αναπτύξουμε και ανθεκτικότητα στους πάσης φύσεως μη ειδικούς που εκμεταλλεύονται τα νέα εργαλεία επικοινωνίας.
Δημοσιογράφος: Πώς μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν στη στροφή προς την καθαρή ενέργεια;
Δ.Κ.: Οι πολίτες έχουν κρίσιμο ρόλο. Μπορούν να πιστέψουν στην ανάγκη της ενεργειακής μετάβασης, να αγωνιστούν και οι ίδιοι να γίνουν μέρος της αλλαγής που θέλουν για τον κόσμο μας. Μπορούν να επενδύσουν σε καθαρές λύσεις, όπως φωτοβολταϊκά στις κατοικίες τους, εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μέσα από ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και την ανάπτυξη της συνειδητής χρήσης των πόρων. Διαρκώς προκηρύσσονται νέα προγράμματα επιδοτήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση, εξηλεκτρισμό και αυτοπαραγωγή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ενθουσιώδης αποχή τους δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Πολύ σημαντικό είναι και να ασκούν πίεση στις δημοτικές αρχές, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις για την εφαρμογή φιλόδοξων πολιτικών καθαρής ενέργειας.
Δημοσιογράφος: Ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει ένας Δήμος για να κινητοποιήσει τους δημότες του στη χρήση καθαρής ενέργειας;
Δ.Κ.: Ένας Δήμος μπορεί να αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνει τη χρήση καθαρής ενέργειας. Κάποιες από αυτές είναι: Ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών με βιωματικότητα, εξαιρετικό παράδειγμα ήταν η διοργάνωση από τον Δήμο Κηφισιάς του Kifissia Summit πριν από έναν μήνα, στο οποίο η πάνδημη συμμετοχή ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. Ο Δήμος πρέπει να δώσει πρώτος το καλό παράδειγμα της ενεργειακής εξοικονόμησης στις εγκαταστάσεις του, της αξιοποίησης των ΑΠΕ, του εξηλεκτρισμού, της υιοθέτησης πράσινων πολιτικών μετακίνησης, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Θα μπορούσε να οργανώσει ένα Γραφείο Ενεργειακής Συμβουλευτικής, φυσικό αλλά και ψηφιακό, να δικτυώσει τους επαγγελματίες που εδρεύουν στον Δήμο με όλους τους δημότες που ζητούν συμβουλές ή και ενεργειακή αναβάθμιση.
Δημοσιογράφος: Κλείνοντας, τι θα είχατε να ευχηθείτε για το 2025;
Δ.Κ: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά μέχρι τώρα, και όπως λένε οι ειδικοί μάλλον η ψυχρότερη του μέλλοντός μας… Απευθυνόμενος στο 2025 θα ήθελα να το παρακαλέσω να … be cool και εμείς όλοι να κάνουμε το καλύτερο που δε μπορέσαμε στο παρελθόν αλλά πρέπει να το μπορέσουμε στο παρόν!
Βιογραφικό:
Διευθυντικό στέλεχος Ανάπτυξης, Ωρίμανσης και Υλοποίησης Καινοτόμων Έργων Ενεργειακής Μετάβασης. Σύμβουλος Υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Σύμβουλος και στρατηγικός εταίρος που θέτει τα θεμέλια και προωθεί την ωρίμανση ενεργειακών έργων με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Εμπειρία στην εισαγωγή πρωτοποριακών «ευφυών λύσεων ενέργειας» σε κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), ενθαρρύνοντας την τεχνολογική καινοτομία και την «πράσινη μετάβαση». Διασφάλιση της πλήρους συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων μερών ενός ενεργειακού έργου ως παράγοντας επιρροής, με ρόλο χάραξης στρατηγικών ανάπτυξης και ένα ευρύ δίκτυο σημαντικών επαφών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επικέντρωση των πόρων και των ενεργειών με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων, μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία συνεργιών, συμπράξεων, μνημονίων συνεργασίας και υλοποίησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με δημόσιους φορείς, Μ.Κ.Ο. και τμήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μεγάλων εταιρειών. Δημιουργία και ανάπτυξη ομάδων για την προώθηση της βιωσιμότητας. Συμμετοχή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση.
https://gr.linkedin.com/in/dimitris-kollias-1557363a
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- 1 από 668
- επόμενη ›