
Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς και τo Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), πραγματοποίησε Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία με τίτλο «Αγαπώ τον εαυτό μου, προσέχω σώμα μου» την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025.
Η ημερίδα κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε τη δράση αυτή και είχε την ευκαιρία να ακούσει ενημερωτική ομιλία από διακεκριμένους επιστήμονες, να κάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (λιπομέτρηση, μέτρηση σπλαχνικού λίπους, οστικής και μυϊκής μάζας, μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης) και να λάβει εξειδικευμένες συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή και Σωματική Άσκηση.
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση δήλωσε: "Η παχυσαρκία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η έλλειψη άθλησης για πολλούς από εμάς δημιουργούν από μια σειρά προβλημάτων υγείας πολύ σημαντικά. Εκτιμώ ότι τέτοιες δράσεις είναι προς το κοινωνικό συμφέρον, ειδικότερα δε όταν έχουμε δει με επιστημονικό τρόπο, ότι η παχυσαρκία επιβαρύνει πάρα πολύ τη υγεία των συνανθρώπων μας".
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παιδική παχυσαρκία, και στις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων με το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 ετών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αυξημένη πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων και κυρίως η ελλιπής άσκηση, φαίνεται να αποτελούν κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία ενηλίκων αλλά και παιδιών, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που συναντάται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο και συνήθως συνοδεύεται από ανεπανόρθωτες επιπλοκές για την υγεία .
Η παχυσαρκία θεωρείται χρόνιο και πολυπαραγοντικό νόσημα και αποτελεί μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Συνδέεται με χρόνια νοσήματα, όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η δυσλιπιδαιμία, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας. Δεδομένου ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι πολυδάπανη, η παχυσαρκία έχει, αναμφισβήτητα, σημαντικές οικονομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και η κοινωνική απομόνωση είναι χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τα παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες με την παχυσαρκία.
Εμπνευσμένοι λοιπόν από το πρότυπο των Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, αγκαλιάζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι πολλαπλή η δέσμευση των δράσεων και των πράξεων μας που στόχο έχουν , να δίνουμε διαρκώς την ευκαιρία στον πολίτη και στα παιδιά μας, να ζουν πιο υγιεινά.»
Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης και o Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΚΕΠ Υγείας και Πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ κ. Χρήστος Λούμπιας ο οποίος σε μία αναδρομή στα φοιτητικά του χρόνια, τόνισε: "Σε όλα τα μαθήματα που διδάσκονταν στο Πανεπιστήμιο, όταν συμπληρώναμε το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, πάντα το βάρος ήταν κάτι σημαντικό το οποίο καταγράφαμε. Το ίδιο κάναμε και όταν φτάναμε στη διάγνωση της νόσου, ως συνοδό εύρημα το βάρος. Στις θεραπείες επίσης πάντα έπαιζε ρόλο η παχυσαρκία. Στην εξέλιξη επίσης μία νόσου ήταν πάντα ένας παράγοντας που έπαιζε σημαντικό ρόλο. Από αυτά και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι το βάρος μας, η παχυσαρκία κατ’ επέκταση στην υγεία μας. Γιατί η υγεία δεν είναι μόνο ψυχική αλλά και σωματική και για αυτό πρέπει να τη φροντίζουμε".
Ακολούθησαν οι ομιλίες του ιατρού Δρ κ. Κωνσταντίνου Σωτηρόπουλου, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, με θέμα «Παχυσαρκία: Ο ύπουλος κίνδυνος για την Υγεία μας και γενικές αρχές αντιμετώπισης», της κας Ασημίνα Βασσάλου, Κλινικής Διαιτολόγου, Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ με θέμα «Η διατροφή στην παχυσαρκία», της κας Μάνια Σαριγκουλέ, Ψυχολόγου ΜSc, Υπαρξιακής Συστημικής Ψυχοθεραπείας, με θέμα «H ψυχολογική διάσταση της παχυσαρκίας», του κ. Μιχάλη Γαλάνη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Τμήματος Αθλητισμού Δήμου Κηφισιάς για Συμβουλές σωματικής άσκησης.
Η σημαντική αυτή δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, κ. Ευθύμιος Καπάνταης υποστήριξε τη Δράση και δήλωσε: «Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια νόσος, που μειώνει την ποιότητα διαβίωσης και το προσδόκιμο επιβίωσης, και όχι μια προσωπική επιλογή!
Στη χώρα μας, το 1/3 σχεδόν των ενηλίκων μας έχουν παχυσαρκία και τα 2/3 έχουν σωματικό βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό.
Και είναι νόσος, διότι η παχυσαρκία είναι αιτία εμφάνισης πολλών άλλων παθήσεων όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, εμφράγματος, εγκεφαλικού, άπνοιας του ύπνου, χολολιθίασης, οισοφαγικής παλινδρόμησης, αρθρίτιδων, αλλά και πολλών μορφών καρκίνου.
Είναι σημαντικό οι συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να αντιληφθούν την αρνητική επίδραση και τις συνέπειες που έχει η παχυσαρκία στην υγεία τους, όπως σημαντικό είναι και να ενημερωθούν για τους επιστημονικά ορθούς και έγκυρους τρόπους αντιμετώπισής της.
Ως Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας θεωρούμε ότι η “Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία” μπορεί να πετύχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα της παχυσαρκίας, των πολιτών των Δήμων που θα συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Είναι επίσης πολύ σημαντική η ενεργός συμμετοχή στις δράσεις που πραγματοποιούνται και η ανάληψη συλλογικών δράσεων από τους Δήμους στην Καμπάνια Ευαισθητοποίησης προς όφελος των δημοτών τους!»
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς της εκδήλωσης, την εταιρεία Menarini Hellas, χρυσός χορηγός, και την εταιρεία Anats - προιόντα Υγείας, και το νοσηλευτικό προσωπικό του βοήθεια στο σπίτι, του ΚΕΠ Υγείας και του ΚΑΠΗ N. Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς για τη διενέργεια των εξετάσεων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αντίδήμαρχος Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Κ. Λίλα Δραγώνα και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αγγελικη Βαλασοπούλου.
Την εκδήλωσε συντόνισε και παρουσίσε η υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας, Επισκέπτρια Υγείας κ. Ασημίνα Σωτηροπούλου.







ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 από 662
- επόμενη ›