ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΕΠΙΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 η επετειακή εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς (ΔΕΠΙΣ), με θέμα: «Γυναικείες διαδρομές από τη Μικρασία στην Ελλάδα: Ομιλία, Μαρτυρίες, Αναμνήσεις» στη Βίλα Μπότση της Ν. Ερυθραίας με την φιλοξενία του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε).
Την έναρξη της εκδήλωσης, εκ μέρους της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς, έκανε η κ. Αναστασία Σούλτου, μέλος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς, η οποία ευχαρίστησε το Κ.Ε.Μ.Μ.Ε και την Πρόεδρο κ. Έφη Κούτση για την φιλοξενία, καθώς επίσης και την ΧΕΝ Κηφισιάς και την Πρόεδρο κ. Ελένη Πέππα για την συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος της ΧΕΝ στην εκδήλωση. Η κ. Σούλτου στη συνέχεια ανέγνωσε ένα σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση. Ο κ. Θωμάκος επεσήμανε ότι τόσο η ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς όσο και το Κ.Ε.Μ.Μ.Ε έχουν αποδείξει και προσφέρει σημαντικά τόσο στην προβολή και ενδυνάμωση της θέσης της σύγχρονης γυναίκας, όσο και στη διαρκή ανάδειξη και διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων της Ιωνικής και Αιολικής γης. Τόνισε, επίσης, πόσο δύσκολο είναι να αναλογιστούμε το βάρος και το άχθος εκείνης της γυναίκας και περισσότερο της Μικρασιάτισσας μάνας.
Η κ. Αγγελική Παπάζογλου, Πρόεδρος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς και δημοτική σύμβουλος ανέφερε ότι η εκδήλωση εστιάζει στη γυναικεία οπτική του ξεριζωμού από τις αλησμόνητες πατρίδες και την εγκατάσταση στα πρώτα δύσκολα χρόνια. Η γυναίκα Μικρασιάτισσα, η μάνα, η κόρη, η αδελφή αποτέλεσε μία σπουδαία μορφή παραδείγματος επιβίωσης και προκοπής στη νέα πραγματικότητα και τις αντίξοες συνθήκες της προσφυγιάς που κατάφερε σε αυτή τη νέα πατρίδα να εργαστεί, να στηρίξει την οικογένειά της, αλλά να διατηρήσει και ζωντανές τις μνήμες, τις παραδόσεις και την μικρασιάτικη ταυτότητα. Και αυτό γιατί οι μικρασιάτισσες αποτέλεσαν πομπούς των παραδόσεων, του πολιτισμού και της αισθητικής της Μικρασίας μέσα από τα τραγούδια τους, τις αφηγήσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τα φαγητά τους, τα παιχνίδια, τις γιορτές και τα γλέντια τους, μέσα από τις τέχνες τους (ταπητουργία, κεραμεική κλπ) που μπόλιασαν τον ελλαδικό χώρο. Στη σημερινή εκδήλωση, που στοχεύει να συμβάλλει στον ιστορικό αναστοχασμό μας, ως Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς τιμούμε τη Μικρασιάτισσα Μάνα και πιο ξεχωριστά τις μικρασιάτισσες γυναίκες της Νέας Ερυθραίας και του Δήμου Κηφισιάς ευρύτερα.
Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από την κ. Έφη Κούτση, Πρόεδρο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε, η οποία τόνισε ότι η Μικρασιατική Καταστροφή είναι μία ιστορική στιγμή που πρέπει να αναδεικνύεται και οι μνήμες θα πρέπει να παραμείνουν ζωντανές και να τιμώνται.
Η κ. Κατερίνα Μουστάκη, Πρόεδρος Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας, Αντιπρόεδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε, απόγονος τρίτης γενιάς Μικρασιατών αναφέρθηκε στη δική της προσωπική ιστορία/μαρτυρία από τη γιαγιά της που ήρθε στην Ελλάδα με τέσσερα μικρά παιδιά και έγκυος.
Η κ. Λίνα Ζέρβα, Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κηφισιάς, παρουσίασε το έντυπο που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Κοινότητας σε συνεργασία με το Κ.Ε.Μ.Μ.Ε και τον κ. Θοδωρή Κοντάρα, που αφορά τις «Συνταγές της Πατρίδας», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κεντρική ομιλήτρια, κ. Ίρις Τζαχίλη, αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία δίδαξε προϊστορική αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου, Η κ. Τζαχίλη ειδικεύεται σε θέματα ύφανσης και ενδυμάτων μινωικής εικονογραφίας και οργάνωσης του χώρου, καθώς και στην ιστορία της αρχαιολογίας. Δημοσιεύει κείμενα για τη Μικρά Ασία και έγραψε ένα βιβλίο για το Μπαιντίρι, τη μικρή πολιτεία της κοιλάδας του Κάυστρου, κοντά στη Σμύρνη από όπου κατάγονται οι γονείς της, αποσπάσματα του οποίου διάβασε και μίλησε για τις δικές της μαρτυρίες και αναμνήσεις.
Η κ. Λάουρα Αλιπράντη, Δρ.Κοινωνιολογίας, Αντιπρόεδρος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς, προχώρησε σε ανάγνωση κειμένων από το βιβλίο ΕΞΟΔΟΣ, εκδ. του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Τόμος Α’, Αθήνα, 1980, μαρτυρίες από τις Επαρχίες των Δυτικών Παραλιών της Μικρασίας. Διάβασε 3 μαρτυρίες γυναικών που έζησαν τραγικές στιγμές στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την τουρκική θηριωδία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν γυρνώντας στην πατρίδα.
Η εκδήλωση έκλεισε με μικρασιάτικους χορούς από το χορευτικό συγκρότημα της ΧΕΝ Κηφισιάς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Κηφισιάς, η κ. Ράνια Ντάλλη, Κοινοτική Σύμβουλος Κηφισιάς, η κ. Μίκα Ιωαννίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και μέλος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς, η κ. Τζούλια Βυθούλκα, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα στο Προεδρείο της Χ.Ε.Ν. Ελλάδος, η κ. Ελένη Πέππα, Πρόεδρος ΧΕΝ Κηφισιάς, η κ. Αγγελική Βαλασοπούλου, Πρόεδρος της ΠΡΟΝΟΗ, η κ. Αγγελική Μεταξά-Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Ολυμπιάς» Νέας Κηφισιάς, η κ. Σάσα Λυμπέρη, Αντιπρόεδρος Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας, ο κ. Στάθης Γρίβας, Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κηφισιάς, καθώς και εκπρόσωποι άλλων γυναικείων οργανώσεων.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 από 647
- επόμενη ›