ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : ¨ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ¨
Του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων Και Προαγωγής Της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς -ΟΚΑΝΑ
Την Τετάρτη 24.10.2018 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματιών υγείας στο πρόγραμμα αγωγής υγείας: ¨ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΛΚΟΟΛ¨.
Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και την υπεύθυνη κ.Ευαγγελία Φρυδά.
Στην επιμόρφωση συμμετείχαν συνολικά 17 μέλη και είχαν την δυνατότητα, αρχικά να ενημερωθούν για την αναγκαιότητα υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης του αλκοόλ στους μαθητές, για τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες για τη χρήση αλκοόλ στους εφήβους, για καλές πρακτικές ανάλογων προγραμμάτων πρόληψης και να επιμορφωθούν στην αξιοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης πρόληψης στην ομάδα- τάξη τους.
Αξίζει να επισημάνουμε , ότι στη συνοπτική αποτίμηση της τελευταίας έρευνας για τα οινοπνευματώδη ποτά στους εφήβους 13-19 ετών ( 2015) ,που δημοσίευσε το ΕΠΙΨΥ το 2016 για τη χώρα μας , σημειώνονται ενδεικτικά τα εξής:
Η πλειονότητα των μαθητών της Α’ Λυκείου (91,3%) θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά, κυρίως σε εκείνα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Πρόσφατη (τον τελευταίο μήνα) κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αναφέρεται από δυο στους 3 εφήβους (66,2%), ενώ κατανάλωση τουλάχιστον 10 φορές τον τελευταίο μήνα αναφέρει ένας στους 13 μαθητές (7,6%).
Ένας στους 4 μαθητές (27,6%) απαντά ότι μέθυσε τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο και ποσοστό 6,2% ότι μέθυσαν τουλάχιστον 3 φορές στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ σχεδόν ένας στους 14 μαθητές (7,3%) απάντησε ότι είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Επιπλέον, ένας στους 6 (15,4%) αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου υπήρξε επιβάτης σε όχημα του οποίου ο οδηγός είχε πιει πολύ, ενώ σχεδόν ένας στους 10 (9,7%) αναφέρει ότι οδήγησε ο ίδιος κάποιο μηχανοκίνητο όχημα και σε ποσοστό 0,9% ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα ως οδηγοί.
Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, όταν ο έφηβος αποφασίσει να πειραματιστεί με κάποια ουσία είναι πιθανό να επιλέξει το αλκοόλ εν συγκρίσει με άλλες ουσίες (Hummel et al, 2013), ενισχύουν τους λόγους αναγκαιότητας της επιμόρφωσης στον ¨ΟΔΗΓΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΛΚΟΟΛ¨ από το Κ.Π «Προνόη», καθώς και στην ένταξή του στις σταθερές παρεμβάσεις του.
Την εμπειρία της επιμόρφωσης, οι συμμετέχοντες την αξιολόγησαν ως καινοτόμα, άμεσα εφαρμόσιμη στους μαθητές, ρεαλιστική, επιστημονικά έγκυρη μέσα σε ένα οργανωτικό κλίμα ζεστής υποδοχής.
Συντονίστρια της επιμόρφωσης ήταν η κ. Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργός– Ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονικό στέλεχος πρόληψης του Κ.Π «Προνόη».
Η πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», κ. Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την εμπιστοσύνη τους να επιμορφωθούν στο νέο εργαλείο πρόληψης του αλκοόλ σε εφήβους.
Το Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ», δραστηριοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας με παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και με ατομική συμβουλευτική για θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ 210-8082673, Δήλου 10, 14562 Κηφισιά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: e-mail: info@pronoi.org.gr, εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 – 14:00.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 από 646
- επόμενη ›