Μνημείο ιστορίας και πολιτισμού η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά

Ένα Εθνικό και Κηφισιώτικο όραμα  ετών επιτέλους υλοποιήθηκε  με το  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να παρουσιάζει την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, την αποκατεστημένη Οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, η οποία ανακαινίσθηκε και παραδίδεται στην υπηρεσία του Έθνους και του Λαού ως ένα μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας.

Χαρά, συγκίνηση, υπερηφάνεια, ικανοποίηση και δικαίωση τα συναισθήματα και το κλίμα στην επίσημη Τελετή αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά, επί της λεωφόρου Τατοΐου 50, στην Κηφισιά.

Η οικία του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στην Κηφισιά, από όπου ξεκίνησε το 1904 ο ήρωας για τον Μακεδονικό Αγώνα, διεσώθη και αποτελεί σπουδαίο ιστορικό μνημείο στον Δήμο μας.

Στην τελετή εκφώνησαν ομιλίες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν  η εγγονή του Παύλου Μελά κ. Ναταλία Ιωαννίδη και ο Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Κύκλωψ» Δράμας κ. Άρης Θεοδωρίδης, μεγάλος χορηγός του έργου. 

Παρόντες στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Μητροπολίτης Κηφισίας – Αμαρουσίου & Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β’, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής & Δημοσίας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, η Βουλευτής Δράμας του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Χαρά Κεφαλίδου και ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας τρισδιάστατης απεικονίσεως και την πρώτη ξενάγηση εντός της Οικίας του Παύλου Μελά, η οποία έγινε καθ’ ομάδας στο πλαίσιο των μέτρων του ΕΟΔΥ για την προφύλαξη από το στέλεχος κορωνοϊού “Covid-19”.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο πρώην Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές και ο Δήμαρχος Κηφισιάς είδαν προσωπικά αντικείμενα του Παύλου Μελά, πιστό αντίγραφο της στολής του, ολόγραμμα του Ήρωα να συντάσσει την επιστολή προς τους Ευέλπιδες και ντοκουμέντα από φωτογραφίες, δημοσιεύματα και επιστολές μετά τον θάνατό του.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος με αφορμή την παράδοση της οικίας Μελά τόνισε:

«Ένας Εθνικός και Κηφισιώτικος πόθος υλοποιείται με την αποκατάσταση –αναστήλωση της Ιστορικής Οικίας του Παύλου Μελά. Εκφράζω και πάλι την ευγνωμοσύνη του Δήμου μας στην δωρήτρια εγγονή του Μακεδονομάχου, στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Πολιτισμού, και στον ευεγέρτη κατασκευαστή Α. Θεοδωρίδη. Άφατη η χαρά μας και λυτρωτική δικαίωση τόσο του Δήμου μας που διαχρονικά πίεζε και διεκδικούσε, όσο και πλήθους φορέων και προσωπικοτήτων που με πολλούς τρόπους προσπάθησαν να βρεθεί λύση για την ιστορική οικία.

Τα πρόσωπα όλων αυτών πιστεύω ότι δικαίως συμπυκνώνονται στο όνομα του ευπατρίδη Ηπειρώτη- Κηφισιώτη κ. Γιάννη Μελά που έχει πάντα την αγάπη- σεβασμό όλων μας.

Η οικία του Παύλου Μελά με το εκθεσιακό- μουσειακό- ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό της ανήκει πλέον στην Σχολή Ευελπίδων. Όμως είναι βέβαιη η πρόθεση της κοινωνικής και εθνικής αξιοποίησής της. Στον κατάλληλο χρόνο και συνθήκες θα γίνουν προγραμματισμένες και οργανωμένες επισκέψεις πολιτών και ασφαλώς των σχολείων του Δήμου μας.

Τα παιδιά μας θα αντλήσουν από εκεί σημαντική έμπνευση για να αποκτήσουν ως πρώτιστη αρχή τους τη φιλοπατρία».

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ /Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

 Η Οικία σχεδιάστηκε από τον Παύλο Μελά, και κτίστηκε το 1894, χρονιά που γεννήθηκε το πρώτο του παιδί, ο Μίκης. Αποτελεί ιδιαίτερο και μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα των αθηναϊκών προαστίων. Το σπίτι αυτό υπήρξε καταφύγιο για τον Παύλο τη Ναταλία, και τα παιδιά τους Μίκη και Ζωή, κατά τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του. Είχε έναν «οικογενειακό» χαρακτήρα, αυτόν που οι ίδιοι, ο Παύλος και η Ναταλία, επέλεξαν να έχει το σπίτι τους.

Στην πορεία του χρόνου, κατοικήθηκε από τη σύζυγό του Ναταλία, και έπειτα από την κόρη τους Ζωή Μελά - Ιωαννίδη, για να περάσει αργότερα στην εγγονή τους Ναταλία Ιωαννίδη.

Η Οικία διένυσε μια μακρά περίοδο «σιωπής» από τη δεκαετία του 1980, δεχόμενη επιθέσεις και βανδαλισμούς που επιδείνωσαν την ήδη κακή κατάστασή της. Το κτίσμα κατέρρεε και η εικόνα του αλλοιώθηκε.

Το 2009 με ενέργειες του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, κηρύχθηκε «διατηρητέο νεότερο μνημείο». Οι πρώτες «ασπίδες» προστασίας είχαν πλέον τοποθετηθεί. Το 2012, επί κυβερνήσεως κ. Σαμαρά, το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε άλλη μια μικρή ανάσα ζωής. Προχώρησε σε εργασίες στερέωσης και προστασίας και διέσωσε από την κατάρρευση τον ξύλινο εξωτερικό διάκοσμο.

Η κ. Ιωαννίδη, τηρώντας την παράδοση της οικογένειας, διακατεχόμενη από αγάπη για την Πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις υπέγραψε τη δωρεά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Φεβρουάριο του 2020 δηλώνοντας: «Η Οικία, είναι εθνικό μνημείο, και τα εθνικά μνημεία φυλάσσονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε την άμεση αποκατάστασή της με την ευγενική δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας, «ΚΥΚΛΩΨ», η οποία επέλεξε ομάδα ειδικών και επιστημόνων, με στόχο την επαναφορά της στην πρότερη μορφή.

Σε όλη την πορεία αποκατάστασης και αποπεράτωσης διαδικασιών, συμπαραστάτες υπήρξαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Οικονομικών, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και απλοί πολίτες. Σήμερα, η Οικία του Ήρωα Ανθυπολοχαγού Παύλου Μελά είναι και πάλι όπως τη φαντάστηκε και την πρωτοσχεδίασε εκείνος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ