Το Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας στεγάζεται στο κτήριο της οδού Δρυμπέτη 2 στη Νέα Ερυθραία, που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Κηφισιάς.
Στο Μουσείο, το οποίο άνοιξε για το κοινό το 1992, υπάρχει συγκεντρωμένο ιστορικό και λαογραφικό υλικό (όπως κειμήλια και ενθυμήματα) από περιοχές της Μικράς Ασίας. Συγκεκριμένα φιλοξενεί 1.380 αντικείμενα και κειμήλια (στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, κ.λπ.) από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας που δώρισαν Μικρασιάτες, τόσο του Δήμου Nέας Ερυθραίας, όσο και από άλλα σημεία της Ελλάδας.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις Αλησμόνητες Πατρίδες, μέσω των εκθεμάτων καθημερινότητας αλλά και των ιστορικών τεκμηρίων που αποτελούν δωρεές φίλων του Μουσείου. Η περισυλλογή των κειμηλίων ξεκίνησε στις αρχές του 1980 με τη φροντίδα του Κυριάκου Μαρτάκη.
Πλούσιο είναι το υλικό που φιλοξενείται στο Μουσείο από τη ζωή και το έργο του πολιτικού και στρατιωτικού Νικολάου Πλαστήρα. Επίσης εκτίθονται φωτογραφίες, νομίσματα καθώς και χώμα από Κοιμητήρια χωριών της Μικράς Ασία.
Αξιόλογο υλικό υπάρχει στο Μουσείο και από την εγκατάσταση των προσφύγων στον Νέα Ερυθραία. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες επιδεικνύουν πλούσια και δραστήρια συλλογικότητα στην καθημερινή τους ζωή η οποία είναι αποτυπωμένη φωτογραφικά στους χώρους δραστηριοποίησης τους στις γειτονιές, στα γραφεία των συλλόγων, στα καφενεία και στις ταβέρνες.
Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν όψεις και του ιδιωτικού βίου. Ιδιαίτερη είναι η συλλογή από υφαντά και γυναικεία ρούχα, τα οποία αποτελούν σημαντικά δείγματα υψηλής ραπτικής και πλεκτικής. Οι γυναίκες της Σμύρνης φημίζονταν και για την ιδιαίτερη σημασία που έδιναν στην περιποίηση του εαυτού τους. Ντυνόταν με δαντέλες και φορέματα που δημιουργούσαν ράφτες και μοδίστρες της Σμύρνης, προϊόντα τα οποία την εποχή εκείνη έβρισκε κάποιος ακόμα και στους πιο εμπορικούς δρόμους του Παρισιού και του Λονδίνου.
Ανάμεσα στα ενδύματα που ξεχωρίζουν είναι αυτά της κορυφαίας και χαρισματικής ερμηνεύτριας του ρεμπέτικου Ρόζας Εσκενάζυ. Διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, τόσο ένα φόρεμα που φορούσε στο πάλκο όσο και ένα δεύτερο που χρησιμοποιούσε για τους περιπάτους της.
Στο χώρο του Μουσείου φιλοξενείται μια μικρασιάτικη κουζίνα με όλα τα μαγειρικά σκεύη της εποχής καθώς καταλυτικές είναι οι επιρροές που δέχτηκε η ελλαδική κουζίνα από την πολίτικη και τη μικρασιατική, με συνταγές και συμπεριφορές γύρω από τη «λειτουργία του τραπεζιού».
Το Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας παρουσιάζει πλούσια δράση και εκπαιδευτική, σχετική με τη θεματολογία του. Στοχεύει στο να διατηρήσει άσβεστη την ιστορική μνήμη μέσα από τα κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους στην νέα τους Πατρίδα τη Νέα Ερυθραία μας.
Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας Καρασταμάτη &. Δρυμπέτη 2, Ν. Ερυθραία.
Οι φωτογραφίες είναι από την καθιερωμένη ξενάγηση πολιτών εκπροσώπων Μικρασιατικών Συλλόγων, του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου και του Αντιδημάρχου Αλέξιου Μακρή οι οποίοι ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Κυριάκο Μαρτάκη στους χώρους του Μουσείου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Αλλοτινές Πατρίδες 2020».
Ευχαριστούμε τους σπουδαστές του ΙΕΚ Κηφισιάς Ευάγγελο Λουτριώτη, Αντώνιο Μέμο και Νικόλαο Στόλη για τη φωτογραφική κάλυψη.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 από 645
- επόμενη ›