Για άλλη μια χρονιά το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς διοργανώνει τις εκδηλώσεις μνήμης "Αλλοτινές Πατρίδες 2021" που ξεκίνησαν την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στην Νέα Ερυθραία και θα διαρκέσουν έως τις 19 Σεπτεμβρίου.Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες με «σημείο εκκίνησης» τις αλησμόνητες πατρίδες.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το πρωί της Κυριακής 12/9, το οποίο όπως κάθε χρόνο διοργανώνει η Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας.
Το μνημόσυνο έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο μαρτυρικό θάνατο του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου (1867-1922), ενός φωτισμένου ιεράρχη που υπηρέτησε μέχρι τέλους το Ποίμνιο του, το Έθνος και την Εκκλησία. Επεσήμανε ότι η τέλεση των μνημόσυνων των «αδίκως σφαγιασθέντων της μικρασιατικής καταστροφής είναι ελάχιστο χρέος μας για τη μεγαλύτερη συμφορά των Ελλήνων». Αναφέρθηκε μάλιστα στην τοποθέτηση του Προέδρου του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Σωτήρη Γεωργιάδη. «Λαός που δεν έχει μνήμη και δεν ξέρει την ιστορία του δεν μπορεί να βρει το βηματισμό του στο μέλλον. Αντλούμε διδάγματα από το παρελθόν, από αυτές τις μνήμες και διαμορφώνουμε την πορεία μας στο μέλλον».
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Τη σημερινή ημέρα όλοι μας στρέφουμε το βλέμμα στον μαρτυρικό Χρυσόστομο Σμύρνης αγιογραφία του οποίου υποδέχεται τους πιστούς της Ευαγγελίστριας στην είσοδο του Ναού αλλά και στους χιλιάδες εθνομάρτυρες που σφαγιάστηκαν και σκοτώθηκαν επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. Έπεσαν θύματα όχι μόνο του κεμαλικού μίσους και αγριότητας αλλά και εξαιτίας εθνικών λαθών που έχουν κοινό παρανομαστή τους το μόνιμο σαράκι της φυλής μας, τον εθνικό διχασμό.
Το τραύμα των Ελλήνων έφεραν οι πρόγονοι μας στη Νέα Ερυθραία και στάλαξαν το δάκρυ τους πάνω στα πλίθινα προσφυγικά σπιτάκια και στην ξύλινη πρώτη κατασκευή της Βαγγελίστρας. Η Εκκλησίας μας δεν ήταν μόνο κέντρο προσευχής αλλά και κοινωνικής ζωής όπου επί χρόνια φιλοξενούσε στον αύλειο χώρο της τα γλέντια και τα πανηγύρια των Μικρασιατών προγόνων. Η πρόοδος του παλαιού συνοικισμού και η σύγχρονη Νέα Ερυθραία αποτελούν τη καλύτερη δικαίωση των ψυχών των πονεμένων προγόνων. Φύλακες αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς και μνήμης το ΚΕΜΜΕ του Δήμου Κηφισιάς και οι μικρασιατικοί σύλλογοι που για μια εβδομάδα θα μας ταξιδέψουν νοερά στις πόλεις και τα χωριά της Μικρασιατικής Ερυθραίας. Τιμή στους προγόνους. Αιωνία η μνήμη τους».
Ακολούθως, στο Μνημείο Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους Νέας Ερυθραίας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Κηφισιάς με μαέστρο τον Φίλιππο Χίο.
Η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση, συντονίστρια των εκδηλώσεων πραγματοποίησε ολιγόλεπτη ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στο νόημα της μνήμης.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας Νικήτας Κόκκαλης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρευσης Μιχάλης Καυγαλάκης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λίλα Παπαδημητρίου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Αλέξιος Μακρής, Μανώλης Κουρμαδιάς, Αγγελική Παπάζογλου, Κανέλλος Ασυλογιστάκης, Σάντυ Πατρινού, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέας Ερυθραίας Χρήστος Λούμπιας καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι Μικρασιατικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα στην Ένωση Μικρασιατών πραγματοποιήθηκε ομιλία του ψυχολόγου Μιχάλη Πεταλά με θέμα το «Μικρασιατικό τραύμα» με ιστορική τοποθέτηση από την καθηγήτρια και συγγραφέα Βασιλική Πιτούλη. Ακολούθησε μουσική βραδιά.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 από 648
- επόμενη ›