Αστικός Σχεδιασμός

«Καύσωνες και φύλο- Προστασία των γυναικών και των φροντιστών»

Τα κύματα καύσωνα πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες στις πόλεις.

Οι γυναίκες , ειδικά οι ηλικιωμένες και οι φτωχές φροντίστριες, πλήττονται δυσανάλογα από την άνοδο των θερμοκρασιών στις αστικές περιοχές.

Γιατί;

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς ψύξη.
Πολλές ηλικιωμένες γυναίκες ζούν μόνες τους σε σπίτια χωρίς κλιματισμό.

Οι ευθύνες φροντίδας αυξάνουν την  έκθεση στην ζέστη. Οι γυναίκες που φροντίζουν παιδιά ή άρρωστα συγγενικά πρόσωπα μπορεί να περνούν πολλές ώρες σε υπερθερμασμένα σπίτια.

Περιορισμένη κινητικότητα = υψηλότερη ευπάθεια

Οι γυναίκες που δεν έχουν ασφαλείς επιλογές μεταφοράς δεν μπορούν να φτάσουν εύκολα σε κλιματιζόμενα μέρη κατά την διάρκεια του καύσωνα.

Τι μπορούν να κάνουν οι πόλεις ;

  • Eπέκταση της δενδροκάλυψης και των αστικών χώρων πρασίνου.
    Περισσότερα πάρκα, κατασκευές σκίασης και διάδρομοι ψύξης μειώνουν τις θερμοκρασίες των πόλεων.

 

  • Ανάπτυξη σχεδίων δράσης για τους καύσωνες για ευάλωτες ομάδες.
    Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης θα πρέπει να εστιάζουν στους φροντιστές, τους ηλικιωμένους και τις κοινότητες με χαμηλό εισόδημα.

 

  • Επενδύστε σε ενεργειακά αποδοτικές, οικονομικά προσιτές κατοικίες.
    Η ψύξη πρέπει να είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.

 

Η ανθεκτικότητα στον καύσωνα είναι θέμα φύλου. Οι πόλεις πρέπει να προσαρμοστούν στην ακραία ζέστη με τρόπους που προστατεύουν και ενδυναμώνουν τις γυναίκες.

 

Πηγή :  https://unhabitat.org

 

Alt

Γυναίκες στον Αστικό Σχεδιασμό: Δημιουργώντας Πόλεις για Όλους»

Αν οι γυναίκες σχεδίαζαν πόλεις, πόσο διαφορετικές θα ήταν;

Οι περισσότερες πόλεις σήμερα δεν είναι «ουδέτερες» - σχεδιάστηκαν από άνδρες, για άνδρες - με προτεραιότητα τα αυτοκίνητα, τη βιομηχανική ανάπτυξη και την αποδοτικότητα. Τι θα γινόταν όμως αν οι γυναίκες ήταν υπεύθυνες για τον αστικό σχεδιασμό;

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και ακαδημαϊκά βιβλία* υποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός των πόλεων με γνώμονα την ασφάλεια, τη βατότητα και την κοινωνική συνοχή οδηγεί σε πιο βιώσιμα και συμπεριληπτικά αστικά περιβάλλοντα, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συνόλου των πολιτών.

Γνωρίζατε ότι οι γυναίκες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να επιλέγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο τα περισσότερα συστήματα μεταφορών δεν έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα αυτές;

Πιθανότατα θα βλέπαμε ασφαλέστερους, πιο πράσινους και πιο περιεκτικούς χώρους - σχεδιασμένους για να υποστηρίζουν την καθημερινή ζωή και όχι μόνο την καθημερινή μετακίνηση.

Δείτε πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα με μια προσέγγιση του αστικού σχεδιασμού υπό την γυναικεία καθοδήγηση:

1. Ασφαλέστεροι δημόσιοι χώροι & Βαδισιμότητα

  • Επαρκής φωταγώγηση δρόμων, πάρκων και στάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς με στόχο την μείωση της αντίληψης κινδύνου και ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο προσβάσιμου και βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.
  • Η ανάπτυξη μεικτής χρήσης με έμφαση στην ασφάλεια ενισχύει τη συνεχή ανθρώπινη παρουσία στον δημόσιο χώρο, υλοποιώντας την αρχή των "ματιών στον δρόμο", όπως διατυπώθηκε από την Jane Jacobs, και μειώνοντας έτσι την εγκληματικότητα και τον φόβο του εγκλήματος. –
  • Σχεδιασμός φιλικός προς τους πεζούς με ευρύτερα πεζοδρόμια και ασφαλέστερες διαβάσεις.

2. Καλύτερη Δημόσια συγκοινωνία και Προσβασιμότητα

  • Η ανάπτυξη αξιόπιστων, οικονομικά προσιτών και ευέλικτων επιλογών δημόσιας συγκοινωνίας.
  • Η ενίσχυση της ασφάλειας σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων μέσω βελτιωμένου φωτισμού και χαρακτηριστικών έκτακτης ανάγκης.
  • Η διαθεσιμότητα επαρκών και καθαρών δημόσιων τουαλετών αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της αστικής υποδομής, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση στον δημόσιο χώρο, διότι η πρόσβαση δεν πρέπει να αποτελεί πολυτέλεια.

3. Χώροι φιλικοί προς την οικογένεια και χωρίς αποκλεισμούς

- Περισσότερες εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας κοντά σε χώρους εργασίας και κόμβους μέσων μεταφοράς.

- Ειδικοί χώροι θηλασμού και σταθμοί αλλαγής βρεφών σε δημόσιους χώρους.

- Ασφαλέστερα και καλύτερα συντηρημένα πάρκα και παιδικές χαρές για τις οικογένειες.

4. Προσιτή & Μελετημένη στέγαση

- Πιο ασφαλής, προσανατολισμένη στην στέγαση για γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες και ευάλωτους πληθυσμούς.

- Σχέδια που δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια - ασφαλείς είσοδοι, καλύτερος φωτισμός και κοινόχρηστοι χώροι διαβίωσης.

5. Βιώσιμη & Πράσινη υποδομή

- Λιγότερη εξάρτηση από το αυτοκίνητο, με καλύτερες υποδομές για ποδήλατο και περπάτημα.

- Περισσότεροι χώροι πρασίνου, αστικοί κήποι και σχεδιασμός με γνώμονα το κλίμα.

- Υποστήριξη φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών - επειδή οι πόλεις πρέπει να συνεργάζονται με το περιβάλλον και όχι να το καταστρέφουν.

6. Περισσότερες γυναίκες στον Αστικό Σχεδιασμό

- Η εκπροσώπηση έχει σημασία: Περισσότερες ομάδες αστικού σχεδιασμού με επικεφαλής γυναίκες θα έφερναν διαφορετικές προοπτικές στο τραπέζι.

- Πολιτικές που υποστηρίζουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, όπως οι ευέλικτοι χώροι εργασίας και οι πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία της κοινότητας.

Μια πόλη που σχεδιάζεται από γυναίκες δεν είναι μόνο για γυναίκες - είναι για όλους.

Μια πόλη που χτίζεται με γνώμονα την ασφάλεια, την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα ωφελεί και τους άνδρες, τα παιδιά , τους ηλικιωμένους και τις περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι πόλεις θα δίνουν πραγματικά προτεραιότητα στους ανθρώπους αντί για τα αυτοκίνητα, όπου οι δημόσιοι χώροι θα είναι φιλόξενοι αντί για εκφοβιστικοί και όπου η καθημερινή ζωή θα γίνεται ευκολότερη και όχι δυσκολότερη.

Πηγές :

"What if Women Designed the City", Dr May East

"Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men", Caroline Criado Perez

 

Alt

Δημόσιοι Χώροι: Κλειδί για Υγιείς και Βιώσιμες Πόλεις

Δημόσιοι Χώροι: Ένας Δρόμος για Υγιέστερες Πόλεις και Κοινότητες.
Η πιο πρόσφατη κατευθυντήρια εργασία, "Πιο Υγιείς Πόλεις και Κοινότητες μέσω των Δημόσιων Χώρων - Healthier Cities  and Communities Through Public Spaces" του UN-Habitat (United Nations Human Settlements Programme), υπογραμμίζει τον μετασχηματιστικό ρόλο των δημόσιων χώρων στην υγεία και την ευημερία των αστικών περιοχών.

Κύρια Συμπεράσματα:

  1. Πράσινοι και Ανοιχτοί Χώροι: Απαραίτητοι για σωματική άσκηση, ψυχική ευημερία και κοινωνική αλληλεπίδραση. Μειώνουν τη ρύπανση του αέρα και ενισχύουν τη συνοχή της κοινότητας.
  2. Οικονομικά Οφέλη: Επενδύσεις στους δημόσιους χώρους μειώνουν τα κόστη υγειονομικής περίθαλψης, προάγοντας υγιεινότερους τρόπους ζωής και μειώνοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία.
  3. Ενσωμάτωση και Ισοτιμία: Στοχευμένος αστικός σχεδιασμός μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες στην υγεία και να εξασφαλίσει καθολική πρόσβαση σε ασφαλείς, προσβάσιμους δημόσιους χώρους.
  4. Πολυλειτουργικά Σχέδια: Ευέλικτοι χώροι—παιδικές χαρές, γυμναστήρια, περιοχές χαλάρωσης—ικανοποιούν τις διάφορες ανάγκες της κοινότητας και ενθαρρύνουν έναν ενεργό τρόπο ζωής.
  5. Συμμετοχή της Κοινότητας: Ο συμμετοχικός σχεδιασμός ενισχύει την αίσθηση της ιδιοκτησίας, τη κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη διαχείριση των δημόσιων χώρων.

Διαβάστε ολόκληρη την εργασία για να εξερευνήσετε στρατηγικές και προτάσεις για μια πιο υγιή αστική διαβίωση στο ακόλουθο Link:

https://unhabitat.org/healthier-cities-and-communities-through-public-spaces

 

Alt

Πέντε Αρχές για μια επιτυχημένη Στρατηγική Αστικού Σχεδιασμού (Tactical Urbanism) σε κεντρικές περιοχές.

Οι κεντρικές περιοχές είναι η καρδιά μιας πόλης, όπου η ιστορία, ο πολιτισμός και το εμπόριο συναντώνται. Ωστόσο, συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη πρασίνου, χώρων και η ανάγκη βελτίωσης του δημόσιου χώρου. Ο Στρατηγικός Αστικός Σχεδιασμός προσφέρει μια ισχυρή και χαμηλού κόστους προσέγγιση για την ανακατάληψη των αστικών χώρων και την αναβάθμισή τους ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί και αξιοποιήσιμοι.

Παρακάτω περιγράφονται οι πέντε βασικές αρχές για την εξασφάλιση της επιτυχίας σε αυτές τις κεντρικές περιοχές μαζί με εντυπωσιακά παραδείγματα:

  1. Σχεδιασμός για ποικιλία και ενσωμάτωση: Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να αντανακλούν τις κοινότητες που εξυπηρετούν, υιοθετώντας την πολιτισμική ποικιλομορφία και τη λειτουργικότητα για πολλαπλές χρήσεις.

Παράδειγμα: Πάρκο Superkilen, Κοπεγχάγη. Το πάρκο αυτό γιορτάζει την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης, ενσωματώνοντας στοιχεία σχεδίασης από περισσότερες από 50 χώρες για να δημιουργήσει έναν ζωντανό και ενιαίο δημόσιο χώρο.

  1. Ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων χώρων: Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές συχνά διαθέτουν υπερφορτωμένους ή παραμελημένους χώρους – δρομάκια, χώρους στάθμευσης ή αδόμητα οικόπεδα που μπορούν να μετατραπούν σε κοινωνικά κέντρα (Social Hubs).

Παράδειγμα: Piazza Aperte, Μιλάνο. Μέσα από ταχείες παρεμβάσεις, όπως χρωματισμοί, τοποθέτηση καθισμάτων και φύτευση, η πόλη έχει αναδιαμορφώσει υποχρησιμοποιούμενες διασταυρώσεις σε πεζοδρομημένες πλατείες, ενισχύοντας τη κοινωνική αλληλεπίδραση και συνοχή της κοινότητας.

  1. Ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και ιδιοκτησίας: Επιτυχημένα έργα προάγουν τη συμμετοχή των κατοίκων και των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ότι ο χώρος αντανακλά τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες τους.

Παράδειγμα: El Campo de Cebada, Μαδρίτη. Ένα πρώην εργοτάξιο που μετατράπηκε σε δυναμικό δημόσιο χώρο μέσω πρωτοβουλιών που καθοδηγούνται από τους πολίτες, φιλοξενώντας πολιτιστικά γεγονότα, αθλήματα και κοινωνικές συγκεντρώσεις.

  1. Χρήση τέχνης και σχεδίου για την ενίσχυση της δημόσιας ζωής: Η τέχνη του δρόμου (Street Art), ο δημιουργικός φωτισμός και οι προσωρινές εγκαταστάσεις (Installations) μπορούν να επανακαθορίσουν τους δημόσιους χώρους, κάνοντάς τους πιο ελκυστικούς και ενδιαφέροντες.

Παράδειγμα: Play Streets, Λονδίνο. Οι προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στους δρόμους επιτρέπουν στις κοινότητες να τους μετατρέψουν σε χώρους παιχνιδιού, χρησιμοποιώντας την τέχνη του δρόμου και διαδραστικές εγκαταστάσεις για να ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση.

  1. Εφαρμογή γρήγορων, προσαρμόσιμων λύσεων: Η ομορφιά του στρατηγικού αστικού σχεδιασμού έγκειται στην ευελιξία του: δοκιμάζουμε, επαναλαμβάνουμε και επεκτείνουμε ό,τι λειτουργεί. 

Παράδειγμα: Οι ανακτήσεις δημόσιων χώρων της Janette Sadik-Khan στη Νέα Υόρκη. Από την πεζοδρόμηση της Times Square μέχρι τους προσωρινούς ποδηλατοδρόμους, η Νέα Υόρκη έχει πρωτοστατήσει σε ταχείες, αστικές παρεμβάσεις βασισμένες σε δεδομένα που έχουν γίνει μόνιμα χαρακτηριστικά της πόλης.

Πηγή : Cities Forum  -   https://www.citiesforum.org/

 

Alt

Έξυπνες και Συμπεριληπτικές Πόλεις: Διαμορφώνοντας Ισότητα και Ανθεκτική Ανάπτυξη

Οι έξυπνες πόλεις είναι κάτι περισσότερο από τεχνολογία, αφορούν τους ανθρώπους, την ισότητα και τη συμπερίληψη. 

Δείτε πώς οι έξυπνες και χωρίς αποκλεισμούς αστικές μεταβάσεις μπορούν να αναδιαμορφώσουν το μέλλον μας:

  1. Γεφυρώνοντας τα χάσματα: Οι έξυπνες πόλεις θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη συμπερίληψη, εξασφαλίζοντας ότι όλοι — ανεξαρτήτως εισοδήματος, ηλικίας ή ικανότητας — επωφελούνται από την αστική καινοτομία. 
  2. Ισότητα μέσω δεδομένων: Το Παγκόσμιο Πλαίσιο Παρακολούθησης Αστικών Περιοχών (Global Urban Monitoring Framework) εξασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση στις υπηρεσίες και υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  3. Ανθεκτική ανάπτυξη: Οι πόλεις μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές
    προκλήσεις και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μέσω της έξυπνης παρακολούθησης της μετάβασης.
  4. Διαφανής πρόοδος: Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων προάγει την υπευθυνότητα, κάνοντάς τις πόλεις πιο ευέλικτες και δίκαιες.

 

Πηγή:https://unhabitat.org/monitoring-smart-inclusive-transitions-for-an-equitable-urban-future-using-global-urban-monitoring-framework

 

Alt

 

Οι Πόλεις των 15 Λεπτών “15-Minute Cities”: Μια επανάσταση στον Βιώσιμο Αστικό Σχεδιασμό.

Η καινοτόμος προσέγγιση των «Πόλεων των 15 Λεπτών» μεταμορφώνει τον αστικό σχεδιασμό διεθνώς. Η ιδέα είναι απλή αλλά επαναστατική: να δημιουργηθούν πόλεις όπου όλες οι βασικές υπηρεσίες – όπως εργασία, εκπαίδευση, αναψυχή, υγεία και αγορές , να είναι προσβάσιμες εντός 15 λεπτών με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Γιατί είναι σημαντικό; Με τις πόλεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ρύπανση και οι κοινωνικές ανισότητες, το μοντέλο της «πόλης των 15 λεπτών» προσφέρει μια λύση που ωφελεί τόσο το περιβάλλον, όσο και τους ανθρώπους:

  • Μειωμένη Εξάρτηση από τα Αυτοκίνητα: Μείωση των εκπομπών CO2 και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
  • Ενίσχυση Συνδεσιμότητας Κοινοτήτων: Αστικοί χώροι με επίκεντρο τον άνθρωπο και έμφαση στη συνύπαρξη και την ευημερία.
  • Θετικό Περιβαλλοντικό Αντίκτυπο: Μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη προστασία των πράσινων περιοχών.

Παραδείγματα από όλο τον κόσμο:

  • Παρίσι (Γαλλία): Υπό την ηγεσία της Anne Hidalgo, η γαλλική πρωτεύουσα μετασχηματίζει τους δρόμους και τις γειτονιές της για να εφαρμόσει την έννοια, δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις τοπικές υπηρεσίες.
  • Μελβούρνη (Αυστραλία): Το σχέδιο «Γειτονιές των 20 Λεπτών» εμπνέεται από αυτή την ιδέα για να αναζωογονήσει τις προαστιακές γειτονιές.
  • Μπογκοτά (Κολομβία): Η πόλη επενδύει σε υποδομές ποδηλασίας για να συνδέσει καλύτερα τους κατοίκους της με τις τοπικές υπηρεσίες.

Η UN-HABITAT αναδεικνύει τη σημασία αυτού του μοντέλου στην έκθεση  «Σχεδιασμός και προγραμματισμός για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» (Planning and Design for Sustainable Urban Mobility)

Πηγή : https://unhabitat.org/planning-and-design-for-sustainable-urban-mobility-global-report-on-human-settlements-2013

 

Alt

"Ανθεκτικότητα και Αναγέννηση: Οι Δύο Προσεγγίσεις στην Αστική Ανάπτυξη"

Ανθεκτικές Πόλεις σε σύγκριση με Αναγεννητικές Πόλεις

Ας αναλύσουμε δύο βασικές έννοιες στην αειφόρο αστική ανάπτυξη: τις Ανθεκτικές Πόλεις και τις Αναγεννητικές Πόλεις. Ενώ και οι δύο αποσκοπούν στην αειφορία,   οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν θεμελιωδώς.

Ανθεκτικές Πόλεις

Η ανθεκτικότητα αφορά την προσαρμογή σε σοκ και πιέσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές κρίσεις και η ταχεία αστικοποίηση. Αυτές οι πόλεις επικεντρώνονται στον μετριασμό των κινδύνων, τις υποδομές, την ανθεκτικότητα στη ζέστη και την ετοιμότητα για καταστροφές.

Κύριες Στρατηγικές:

Σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (υποδομές ανθεκτικές στις πλημμύρες, μετριασμός της ζέστης). Εφεδρικά συστήματα για την ενέργεια, το νερό και τις μεταφορές. Ισχυρή διακυβέρνηση και προετοιμασία της κοινότητας για αντιμετώπιση κρίσεων.

  • Βαρκελώνη, Ισπανία: Με τα υπερ-μπλοκ (Superilles) η πόλη μειώνει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και δημιουργεί γειτονιές φιλικές προς τους πεζούς.
  • Ρότερνταμ, Ολλανδία: Υποδομές ανθεκτικές στις πλημμύρες, υδάτινες πλατείες και πλωτές γειτονιές για την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
  • Σαντιάγο, Χιλή: Ανθεκτικός αστικός σχεδιασμός και αποκεντρωμένα δίκτυα ενέργειας.
  • Σιγκαπούρη: Κατακόρυφη φύτευση, έξυπνη διαχείριση νερού και ολοκληρωμένες δημόσιες συγκοινωνίες για μακροπρόθεσμη αστική ανθεκτικότητα.
  • Ντάκα, Μπαγκλαντές: Μέτρα προστασίας από πλημμύρες και πρωτοβουλίες ανθεκτικότητας με τη συμμετοχή της κοινότητας για τον μετριασμό των κλιματικών κινδύνων.

Αναγεννητικές Πόλεις

Η αναγέννηση προχωρά πέρα από την ανθεκτικότητα. Αυτές οι πόλεις αποκαθιστούν, αναπληρώνουν και δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και τις κοινότητες. Αντί απλώς να αντιστέκονται στην αλλαγή, επιδιώκουν να θεραπεύσουν τα αστικά περιβάλλοντα μέσω κυκλικών οικονομιών, ενσωμάτωσης της βιοποικιλότητας και λύσεων με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα.

 

Κύριες Στρατηγικές:

Αστική αναστροφή και λύσεις βασισμένες στη φύση (Nature-based solutions). Κτίρια με θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και κυκλική διαχείριση πόρων. Σχεδιασμός με την καθοδήγηση της κοινότητας για την ενίσχυση της κοινωνικής ισότητας και ευημερίας.

Παραδείγματα :

  • Λιουμπλιάνα, Σλοβενία – Η πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης, που δίνει έμφαση στην οικολογική αποκατάσταση, πρωτοβουλίες για μια πόλη χωρίς απόβλητα και περιοχές χωρίς αυτοκίνητα.
  • Κουριτίμπα, Βραζιλία – Πρωτοπόρος στην αστική αναγέννηση, με σύστημα ταχείας συγκοινωνίας λεωφορείων (Bus Rapid Transit - BRT), πράσινους διαδρόμους και πολιτικές μετατροπής αποβλήτων σε πόρους.
  • Φράιμπουργκ, Γερμανία – Ένα πρότυπο για την αναγεννητική αστική ανάπτυξη με ηλιακή ενέργεια, πράσινες στέγες και γειτονιές που προτεραιοποιούν τους πεζούς.
  • Λούντ, Σουηδία – Ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και αστική γεωργία που καθοδηγείται από την κοινότητα.
  • Μελβούρνη, Αυστραλία – Αρχές αναγεννητικού σχεδιασμού στον αστικό προγραμματισμό, από την πράσινη υποδομή έως τα έργα ενέργειας που ανήκουν στην κοινότητα.

Εν κατακλείδι, το μέλλον της Αστικής ανάπτυξης έγκειται στην ενσωμάτωση της ανθεκτικότητας για σταθερότητα, ενώ προωθεί την αναγέννηση για τη μακροπρόθεσμη υγεία του πλανήτη.

Εικόνες: Βαρκελώνη (Superilles) – Λιουμπλιάνα (Ποταμός Λιουμπλιάνα).

 

Πηγή : Cities Forum  -   https://www.citiesforum.org/

 

Alt

Η ΕΝΕΡΓΗ ΠΟΛΗ (ACTIVE CITY)

Μετασχηματισμός της Αστικής διαβίωσης (Urban living): Η προσέγγιση της Ενεργής Πόλης (Active city)

Τι θα συνέβαινε αν οι πόλεις μας καθιστούσαν εύκολο για όλους να περπατούν, κάνουν ποδήλατο, παίζουν και να αναπτύσσονται σε περιβάλλον ευημερίας; Η δημοσίευση «Η ενεργός πόλη», που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Urhahn I urban design & strategy και ανατέθηκε από την πόλη του Άμστερνταμ, παρέχει έναν οδικό χάρτη για τον σχεδιασμό αστικών χώρων που εμπνέουν την κίνηση και τη σύνδεση.

Είναι μια διαφωτιστική αναζήτηση για το πώς ο αστικός σχεδιασμός μπορεί να καταστήσει τη φυσική δραστηριότητα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής.

Ποιες ενεργές πόλεις έχουν σημασία;

  • Μια ενεργή πόλη είναι πιο υγιής, πιο βιώσιμη και κοινωνικά ζωντανή. Συγκεκριμένα:
    Στο Άμστερνταμ, το ένα τρίτο όλων των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο, ωστόσο στους ποδηλάτες διατίθεται μόνο ένα μικρό μέρος του χώρου κυκλοφορίας.
  • Οι καθημερινές μετακινήσεις με ποδήλατο στο Άμστερνταμ έχουν αυξηθεί από 444.000 σε 665.000 διαδρομές σε διάστημα 25 ετών , ενώ η χρήση του αυτοκινήτου έχει μειωθεί σημαντικά.
  • Η αύξηση της χρήσης ποδηλάτου και του περπατήματος μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η κατάθλιψη, ιδίως στις χαμηλότερου επιπέδου κοινωνικο-οικονομικές ομάδες που συχνά στερούνται επαρκούς φυσικής δραστηριότητας.


Τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη

Οι ενεργές πόλεις ενισχύουν επίσης την οικονομική ευρωστία:

  • Το ποδήλατο και το περπάτημα υποστηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις προωθώντας περισσότερες αλληλεπιδράσεις και προσβασιμότητα.
  • Ο καθαρότερος αέρας και η μείωση της ηχορύπανσης βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, προσελκύοντας οικογένειες, επιχειρήσεις και τουρίστες.
  • Έρευνες δείχνουν ότι η ποδηλασία για 30 λεπτά καθημερινά βοηθά τα άτομα να είναι πιο γυμνασμένα, πιο ευτυχισμένα και πιο παραγωγικά.

Με μελετημένο σχεδιασμό, μπορούμε να δημιουργήσουμε πόλεις όπου η δραστηριότητα είναι φυσική, δίκαιη και ευχάριστη για όλους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στο συνημμένο PDF:

 

Πηγή: Cities Forum  -   https://www.citiesforum.org/


 

Alt

Άρθρο

Χωροταξική Δικαιοσύνη (Spatial Justice). «Δημιουργώντας Δίκαιες και Ενσωματωμένες  Πόλεις».

Στον αστικό σχεδιασμό, η χωροταξική δικαιοσύνη είναι μια έννοια που υπογραμμίζει τη σημασία της δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε πόρους, ευκαιρίες και δημόσιους χώρους. Μας προκαλεί να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και διοικούνται οι πόλεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι - ανεξάρτητα από το εισόδημα, την εθνικότητα, ή τη γεωγραφία - επωφελούνται από την αστική ανάπτυξη.

Τι είναι η Χωροταξική Δικαιοσύνη;

Η Χωροταξική Δικαιοσύνη ασχολείται με τις ανισότητες που υπάρχουν στους αστικούς χώρους, εστιάζοντας στα εξής:

  • Κατανομή: Εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και δημόσιες υπηρεσίες σε διάφορες γειτονιές.
  • Αντιπροσώπευση: Ενίσχυση της συμμετοχής περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
  • Αποκατάσταση: Διόρθωση ιστορικών αδικιών, όπως ο φυλετικός διαχωρισμός ή ο εκτοπισμός πληθυσμών λόγω έργων αστικής ανανέωσης.

Γιατί είναι σημαντική;

Ο Αστικός Σχεδιασμός και οι πολιτικές συχνά αναπαράγουν τις ανισότητες:
Οι κάτοικοι σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος έχουν τέσσερεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ζουν κοντά σε χώρους επικίνδυνων αποβλήτων. Σε πολλές πόλεις, οι περιοχές χωρίς δημόσια συγκοινωνία απομονώνουν ολόκληρες κοινότητες από θέσεις εργασίας και υπηρεσίες. Η άνιση κατανομή των αστικών πάρκων, με τις πλουσιότερες γειτονιές να έχουν δέκα φορές περισσότερο πράσινο χώρο από τις φτωχότερες.

Η Χωροταξική Δικαιοσύνη αφορά την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων, για τη δημιουργία πιο βιώσιμων, συμπεριληπτικών και ανθεκτικών πόλεων.

Παραδείγματα της Χωροταξικής Δικαιοσύνης σε δράση:

  1. Superblock της Βαρκελώνης:

Επανασχεδιασμός των δρόμων για να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους κοινοτικούς χώρους, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και την προσβασιμότητα για όλους τους κατοίκους.

  1. Σύστημα TransMilenio της Μπογκοτά:

Ένα προσιτό και αποδοτικό σύστημα ταχείας διέλευσης λεωφορείων που συνδέει περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση με οικονομικά κέντρα.

  1. Δίκτυο High Line στη Νέα Υόρκη:

Μετατροπή παλιών υποδομών σε δημόσιους χώρους που γεφυρώνουν ιστορικές κοινότητες με περιορισμένη εξυπηρέτηση.

Πώς μπορούν οι Πολεοδόμοι να προωθήσουν τις αρχές της Χωροταξικής  Δικαιοσύνης;

  • Προτεραιότητα στην συμμετοχή της κοινότητας: Ενσωμάτωση των τοπικών φωνών, ιδιαίτερα από περιθωριοποιημένες ομάδες, στη διαδικασία σχεδιασμού.
  • Προώθηση μεικτών χρήσεων γης: Συμπερίληψη στέγασης, υπηρεσιών και παροχών για να μειώσετε τις κοινωνικοχωρικές ανισότητες.
  • Επένδυση σε δίκαιες μεταφορές: Διεύρυνση των δημόσιων συγκοινωνιών για να διασφαλιστεί η συνδεσιμότητα σε όλες τις γειτονιές. 
  • Διατήρηση της οικονομικής προσιτότητας: Εφαρμογή πολιτικής για την ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεων χωρίς να εκτοπίζονται οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες.

    Πηγή: Cities Forum  -   https://www.citiesforum.org/
     
Alt

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ