Στο πλαίσιο του Αφιερώματος του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ του Δήμου Κηφισιάς με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ, Συγγραφέας του δίτομου έργου για τη Μικρασιατική Τραγωδία, Δ/ντής του περιοδικού και των εκδόσεων ΕΡΕΙΣΜΑ, παρουσιάζει το θέμα:
«Ο νόμος 2870/1922 και η «εύτακτος αποχώρησις» από την Μικρά Ασία»
Από τον κύκλο μαθημάτων «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» που επιμελείται ο Δρ ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ, Ιστορικός, Συγγραφέας.
Λίγα λόγια από τον ομιλητή για το θέμα:
«Στην πιο κρίσιμη φάση του Μικρασιατικού ζητήματος όταν ο στρατός και το πολιτικό προσωπικό αποχωρεί συντεταγμένα και βάσει σχεδίου από την Μικρά Ασία (είναι η διαβόητη «εύτακτος αποχώρησις»), η κυβέρνηση των Αθηνών, εχθρικά διακείμενη προς τον Ελληνισμό της Ανατολής, καταφεύγει στην πλέον καταστροφική επιλογή της με τραγικές συνέπειες για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, εκμεταλλευόμενη τις διατάξεις του νόμου 2870. Ο νόμος είχε εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση, τον Ιούνιο του 1922, για να αποτρέψει νέες παράνομες αφίξεις προσφύγων από τη Νότια Ρωσία προς την Ελλάδα και απαγόρευε την αποβίβαση προσώπων «ομαδόν αφικνουμένων εξ αλλοδαπής, εφ’ όσον ούτοι δεν είναι εφωδιασμένοι διά τακτικών διαβατηρίων νομίμως τεθεωρημένων…». Στο άρθρο 2 προέβλεπε αυστηρές ποινές για τους πλοιοκτήτες, τους πλοιάρχους και τα μέλη του πληρώματος που θα διευκόλυναν ή θα δέχονταν να μεταφέρουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 2870 «η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της καταχωρίσεως αυτού εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Στις 18 Ιουλίου 1922 «τίθεται η μεγάλη του Κράτους σφραγίς» και ο νόμος 2870 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η σφραγίδα του κράτους σφραγίζει, όχι μόνο την μοίρα των Ελλήνων του Πόντου και της Ρωσίας αλλά και την μοίρα χιλιάδων Ελλήνων, Αρμενίων, Κιρκασίων και Ασσυρίων της Μικράς Ασίας».
Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς
Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, Μαρία - Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 από 647
- επόμενη ›